Decizia Guvernului de a declara stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova este irelevantă și inoportună. Această stare de urgență nu are fundament logic și juridic și nu este exclus că, prin intermediul acesteia, se urmăresc alte interese decât asigurarea securității energetice a țării. Semnale de alarmă în acest sens au fost trase, în cadrul unui briefing de presă, de către deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov.

Potrivit parlamentarului Partidului „ȘOR”, în loc să rezolve din timp problemele ce țin de securitate energetică, guvernarea PAS a așteptat ca altcineva să negocieze în locul ei un nou contract cu „Gazprom”.

„Fără vreo viziune clară, fără un plan bine pus la punct, au adus țara într-o situație catastrofală, iar acum s-au trezit și vor să instituie stare de  urgență. În această dimineață, la ora 09:00, am aflat despre intenția de a declara stare de urgență. Care este rostul ei dacă avem și un Parlament funcțional, și un Guvern funcțional? Această stare de urgență nu are fundament logic și juridic, pentru că ceea ce-și propune să facă Guvernul poate trece ușor prin Parlament, fără a impune suplimentar alte blocaje și restricții. Vreau să le amintesc colegilor din PAS că au majoritate parlamentară și că nu-i împiedică nimic să adopte deciziile care cred ei se impun, în contextul crizei energetice. Guvernul, de pildă, are posibilitatea să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pentru toate acțiunile pe care le-a menționat”, a declarat Denis Ulanov.

Mai mult, deputatul Partidului „ȘOR” acuză guvernarea că, prin instituirea stării de urgență, se urmăresc alte interese decât binele comun al țării. 

„Cineva încearcă să folosească starea de urgență în interese proprii și să se îmbogățească pe seama acestei crize. Noi am mai trecut odată printr-o situație asemănătoare, în 2020, când sub pretexte similare a fost instituită stare de urgență, iar anumite grupuri de interese au profitat de situație”, a mai menționat deputatul Denis Ulanov. 

Parlamentarul Denis Ulanov a mai declarat că această criză putea fi evitată, dacă guvernarea actuală ar fi acționat responsabil și profesionist

„Și dreapta politică, și stânga politică, au dus această țară în pragul prăpastiei și cu cât trece timpul, cu atât mai mult riscăm să cădem în gol. Trebuie să înțeleagă toată lumea că această criză putea fi evitată, dacă guvernarea actuală ar fi acționat responsabil și profesionist. Dar ei s-au preocupat show-uri ieftine și de capturarea instituțiilor statului. Acum, după ce au adus țara în prag de colaps, blochează toate mecanismele care îi mai permit statului să funcționeze, prin instituirea acestei stări de urgență”, a adăugat Denis Ulanov.