Austria este unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai țării noastre, iar noi suntem interesați de consolidarea dialogului politic și a cooperării moldo-austriece în domenii de interes comun, se arată în discursul președintelui Maia Sandu la întrevederea cu președintele austriac Alexander Van der Bellen.

„Am avut o discuție deschisă și prietenoasă despre situația din Republica Moldova, despre relațiile bilaterale dintre țările noastre, precum și despre perspectivele cooperării noastre în context european.

Am vorbit despre provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova, dar și despre schimbările prin care a trecut țara mea în ultimele zece luni. Echipa noastră și-a asumat angajamentul ferm de a moderniza țara prin curățarea sistemului public de corupție, reformarea justiției, îmbunătățirea mediului de afaceri și crearea oportunităților economice, iar cetățenii ne-au acordat un mandat puternic pentru realizarea acestor reforme, în alegerile prezidențiale și parlamentare recente. Avem acum în față câțiva ani în care putem construi din temelie un stat puternic, care să facă din Republica Moldova o casă primitoare pentru cetățenii săi. Dar ca să realizăm acest obiectiv, avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri. 

Strategia de țară pentru Moldova a Agenției de Dezvoltare a Austriei (ADA) pentru anii 2021-2027 prevede continuarea sprijinului pentru dezvoltare rurală, adaptarea la schimbările climatice și protecția mediului, dezvoltarea învățământului profesional tehnic. Suntem, de asemenea, interesați de preluarea experienței austriece în domeniul securității energetice și promovarea energiei verzi. Asigurarea securității energetice este o prioritate pentru Guvernul de la Chișinău și este esențială mai ales acum, în condițiile crizei gazelor, care riscă să afecteze în mod dramatic Republica Moldova.

Austria este o țară lider în domeniul dezvoltării durabile și protecției mediului. Dorim să consolidăm cooperarea în aceste sectoare și sper că, în timpul acestei vizite, Ministerele de resort de la Chișinău și Viena vor stabili o agendă de lucru comună mai punctuală. Totodată, sper să putem continua colaborarea în domeniul agriculturii ecologice, al reabilitării sistemelor de irigare și în alte sectoare conexe de interes pentru țara noastră”, se arată în discursul Maiei Sandu.