Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a exprimat disponibilitatea noii guvernări să stabilească un dialog cu conducerea Rusiei, transmite TASS cu privire la o declarație a acestuia făcută în cadrul întrevederii cu spicherul Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko, care a avut loc în cadrul conferinței europene spicherilor ce se desfășoară la Atena. Matvienlo i-a reproșat acestuia participarea Maiei Sandu la Platforma Crimeea, menționând că aceasta poartă un caracter vădit anti-rusesc. Ea a vorbit despre statutul limbii ruse în republică, care nu mai poartă titlul de limbă de comunicare interetnică. 

Grosu a menționat într-o postare oficială că la întrevederea cu Valentina Matvienko, Președintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse, a discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă, regementarea conflictului transnistrean și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră.

„Am reiterat că guvernarea de la Chișinău vrea un dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul ambelor părți”, a declarat acesta.

TASS spune că Grosu a vorbit despre disponibilitatea R. Moldova de a împrospăta relațiile cu Rusia. 

„După alegeri este nevoie de a reface, sau să spunem, să împrospătăm relațiile noastre. Este foarte important. Vreau să exprim disponibilitatea și deschiderea pentru refacerea contactelor directe”, a declarat Grosu.  

„Interesele noastre, a fracțiunii pe care o conduc, să restabilim relațiile cu colegii noștri, cu dumneavoastră. Voi fi foarte sincer, până acum au fost intermediari în relațiile noastre, și aceasta a avut o amprentă cu privire informațiile la cele ce se întâmplă în Republica Moldova. Noi am tras anumite concluzii”, a adăugat acesta. 

Matvienko i-a reproșat acestuia participarea Maiei Sandu la Platforma Crimeea, menționând că aceasta poartă un caracter vădit anti-rusesc. Ea a vorbit despre statutul limbii ruse în republică, care nu mai poartă titlul de limbă de comunicare interetnică.

Matvienko a declarat că Moscova speră ca noua putere din R. Moldova să reușească să păstreze echilibrul între vectorul pro-european și relațiile tradiționale în est și că nu va adera la NATO. Aceasta ar fi o bază bună pentru colaborare.