Liderul PSRM, Igor Dodon, renunță la mandatul de deputat în Parlament. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă.

Dodon a precizat că în următoarele zile o să depună la Secretariatul Parlamentului o cerere în acest sens.

O altă decizie pe care am luat-o azi și am discutat-o cu colegii este renunțarea mea la mandatul de parlamentar. Colegii au acceptat argumentele mele. De aceea, vă declar că eu renunț la mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar cererea corespunzătoare va fi transmisă in următoarele zile secretariatului Parlamentului. Renunțarea la mandatul de deputat are câteva raționamente. În primul rând, eu cred că rolul meu ca lider de opoziție e cu totul altul în noile circumstanțe. Eu consider ca pot fi mult mai eficient și de ajutor cetățenilor și agenților economici in afara parlamentului. Colegii mei din PSRM se vor ocupa de activitatea legislativă, eu însă am de gând să fiu mult mai activ în comunicarea cu cetățenii și să promovez mesajele Partidului Socialiștilor”, a spus el.

La fel, Dodon a declarat că în cadrul Congresului extraordinar al PSRM din decembrie va fi modificat Statutul formațiunii, astfel se va renunța la funcția de președinte al partidului. Conducerea ar urma să fie asigurată de un organ colegial. Socialistul a menționat că nu se retrage din politică sau din partid. Mai mult, colegii i-ar fi propus funcția de președinte de onoare al formațiunii.

Noi astăzi am petrecut ședința Consiliul Executiv al PSRM unde am discutat despre Congresul extraordinar al partidului care va avea loc exact peste două luni, pe 18 decembrie. La acel congres vor fi operate unele schimbări esențiale la statutul și programul partidului. Mai întâi de toate, la propunerea mea partidul va trece la o nouă formulă de conducere. PSRM va fi condus de un organ colegial format din 5 membri ai Comitetului Executiv, din rândul cărora va fi ales secretarul executiv al partidului. Această formulă ne va permite să distribuim responsabilitățile în cadrul conducerii partidului și să lucrăm mai profund pe fiecare domeniu de activitate în parte. Astfel am propus ca postul de președinte al partidului sa fie anulat, dar se va păstra funcția de Secretar Executiv al PSRM... Voi rămâne în partid, voi rămâne alături de echipa pentru a pregăti revenirea socialiștilor la putere. Se va schimba forma activității mele politice, dar scopurile rămân aceleași. Unii colegi au propus să preiau funcția de președinte de onoare al PSRM, dar aceste detalii vor fi decise la congres.”, a declarat el.

Totodată, Igor Dodon a declarat că ar urma să conducă Uniunea moldo-rusă a oamenilor de afaceri, creată recent, scopul său fiind apropierea R.Moldova de Rusia.

Eu îmi propun să consolidez din nou relațiile economice cu Federația Rusă, o relație abandonată complet de actuala guvernare cel puțin la aceasta etapa. Din cauza blocajului în dialog cu Moscova, vedeți ce avem. Toate realizările și beneficiile obținute anterior in relațiile bilaterale cu Federatia Rusa au fost practic spulberate. Nu s-a reușit prelungirea preferințelor comerciale pentru exportatorii moldoveni care aduceau anual beneficii producătorilor autohtoni de zeci de mln dolari, nu există la nivel de de stat o politică clară de suport pentru moldovenii aflați in Rusia, nu se dorește colaborarea cu Federația Rusa în lupta cu pandemia iar asigurarea cu vaccin rusesc anti-covid nu mai este o prioritate pentru guvernarea de la Chisinau, chiar și participarea noastră in calitate de observator in Consiliul Economic Euroasiatic nu se valorifica și este boicotată de actuala guvernare.

Pentru a consolida mai eficient relațiile cu Federația Rusă, am acceptat invitația să conduc „Uniunea moldo-rusă a antreprenorilor”, fondatorul căreia din partea rusă este „Delovaya Rossiya”, cea mai mare asociație de afaceri din Federația Rusă care unește 7 mii de membri cu o cifra de afaceri de circa 40 de miliarde de dolari și cu peste 3 mln de angajați in diferite sectoare”, a precizat el.

De menționat că mai mulți experți declarau anterior că Igor Dodon ar urma să fie retras de la conducerea PSRM, un ordin în acest sens venind din Rusia după ce socialistul a pierdut alegerile prezidențiale din 2020 și parlamentare din 2021.