Președintele Parlamentului, Igor Grosu s-a întâlnit astăzi cu Grupul de lucru al Partidului Popular European (PPE) România, care se află în vizită la Chișinău. Din componența delegației fac parte europarlamentarii Siegfried Mureșan, Ioan-Rareș Bogdan, Gheorghe Falcă, Eugen Tomac, Robert Sighiartău, Vicepreședinte al Partidului Național Liberal România și primarul din localitatea Slănic, Prahova, Costea Daneluș. Subiectele abordate vizează ultimele evoluții politice din țară, dar și din domeniile cheie precum justiție, infrastructură, sectorul energetic și depășirea crizei pandemice COVID-19.

În debut, Igor Grosu a trecut în revistă prioritățile Legislativului și a subliniat importanța asistenței și a suportului continuu acordat atât de autoritățile de la București, cât și din partea UE țării noastre.

„Suntem determinați să avansăm în procesul de implementare a agendei de reforme, în special în domeniul justiției, combaterea corupției și edificarea instituțiilor. Salutăm deschiderea enormă demonstrată de către instituțiile europene față de țara noastră. Astfel, ne propunem să valorificăm pe deplin oportunitățile oferite prin această deschidere”, a declarat Igor Grosu.  

Oficialii au discutat și despre necesitatea atragerii investițiilor străine în țara noastră pentru a contribui la creșterea economică. De asemenea, s-au referit la proiecte sociale în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri, iar pentru perioada imediat următoare, s-a convenit de a elabora legile necesare pentru a reduce prețurile la serviciile în roaming.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a mulțumit oficialilor europeni pentru ajutorul consistent în lupta cu COVID-19, dar și pentru deblocarea celei de-a doua tranșe a asistenței macrofinanciare în valoare de 50 de milioane de euro din 100 de milioane de euro achitată de Comisia Europeană săptămâna trecută.

În același timp, europarlamentarul Eugen Tomac susține că în cadrul întrevederii a punctat o serie de proiecte esențiale pe care R. Moldova trebuie să le implementeze, astfel încât procesul de apropiere între românii de pe cele două maluri ale Prutului să fie mai dinamic și cu rezultate palpabile și rapide.
„Este important să avem o legislație care să încurajeze antreprenorii din România să investească în R. Moldova și viceversa; antreprenorii basarabeni să aibă acces facil pe piața românească. Este vital, în perioada imediat următoare, să adoptăm legile necesare pentru a reduce prețurile la serviciile în roaming. Corect ar fi să aplicăm pachetul de prețuri ce funcționează la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, am convenit să lucrăm împreună pentru crearea unui spațiu comunicațional comun, astfel încât instituțiile media din România și R. Moldova să se poată dezvolta fără niciun fel de bariere. Personal, voi milita pentru atragerea de fonduri europene, astfel încât autostrada Unirii, Iași-Târgu-Mureș, să fie continuată până la Chișinău. La Bruxelles, realitățile din R. Moldova vor fi prezentate tot mai detaliat, pentru că doar așa putem face mai mult pentru români, oriunde s-ar afla”, menționează Toman într-o postare pe pagina sa de Facebook.