Fiica socialistei Zinaida Greceanîi, Oxana Greceanîi, a fost rechemată din funcția de reprezentat plenipotențiar al Guvernului R. Moldova în Comisia Economică Eurasiatică. Hotărârea a fost aprobată în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Oxana Greceanîi a fost numită, de Guvernul Chicu, în funcția de reprezentant plenipotețiar al Guvernului R. Moldova în comisia economică euroasiatică, în martie 2020.

Nicu Popescu, pe atunci fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a criticat decizia Guvernului Chicu de a o numi pe Oxana Greceanîi în calitate de reprezentant la Comisia economică eurasiatică. Potrivit lui, aceasta ar fi o tentativă de a atașa simbolic și practic Republica Moldova la Uniunea Euroasiatică. „Acest abuz nu se înscrie în prioritățile politicii externe, nici măcar ale Guvernului Chicu, și contravine clar însuși numelui de Minister de Externe și Integrare Europeană, pentru că integrarea euroasiatică este în totală contradicție cu misiunea Ministerului de Externe. Literele IE din abrevierea MAEIE înseamnă Integrare Europeană, nu Integrare Euroasiatică”, a notat fostul ministru.

El a mai atras atenția că „acest gest euroasiatic” ar putea costa bugetul de stat aproximativ 10 000 de euro pe lună și a opinat că postul ar trebui desființat.

Oxana Greceanîi a absolvit Facultatea de Relații Internaționale a unei universități de la Moscova și a fost angajată în 2011 de ministrul de atunci ale Economiei, Valeriu Lazăr, în calitate de consultant personal.