Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că R.Moldova, de facto, a pierdut cariera de piatră concasată din Pervomaisc, regiunea Nicolaev (Ucraina).

Am rămas perplex la informația că autoritatea ucraineană, responsabilă pentru geologie și geodezie, a scos la licitație repetată (!) pentru 20 octombrie 2021 dreptul de folosință pentru terenul cu piatră, care juridic se află în gestiunea Întreprinderii de stat subordonate Republicii Moldova. Apropo, conform cercetărilor geologice, rezervele de piatră de calitate înaltă se estimează în acest sector pentru aproximativ 180 de ani”, a scris el.

Politicianul precizează că, la fel, a fost informat despre faptul că „dreptul pentru extragerea zăcământului cel mai probabil îl va obține compania oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus, interesele căruia mulți ani au fost promovate în Moldova de Vladimir Andronache și omul lui la Agenția Proprietății Publice, Eugen Buzgan”.

Din câte înțeleg, scopul licitației repetate este micșorarea de două ori a prețului pentru autorizația de extragere... Cer ca APP să iasă urgent cu explicații, privind veridicitatea informației și să explice cu ce se ocupă în cadrul acestei întreprinderii din Pervomaisc administratorul, desemnat de Agenție. Totodată, societatea este în drept să cunoască de la Procuratura Generală care este soarta dosarului penal, deschis cu mare întârziere în ianuarie 2021 pe devalizarea celor două cariere din Ucraina, gestionate de întreprinderile de stat moldovenești”, a adăugat el.

Slusari a menționat că Agenția Proprietăți Publice cunoaște despre acțiunile părții ucrainene încă din finele lunii septembrie.

Amintim că acum un an, Alexandru Slusari declara că Republica Moldova a pierdut activele celor două întreprinderi de stat din industria extractivă, aflate în Ucraina, și spunea că știe cine se află în spatele acestei scheme criminale.

Detalii: DOC // Slusari: R. Moldova a pierdut două cariere de piatră din Ucraina. Știu ce deputați se află în spatele schemei

Agenția Proprietăți Publice a prins curaj - publică detalii despre soarta carierei de la Pervomaisc

(DOC) Slusari: Procuratura a inițiat două procese penale pe tentativa de deposedare a R.Moldova de carierele din Ucraina

DOC // Alexandru Slusari cere informații despre statutul deputatului Andronachi în dosarele privind delapidarea proprietății RM în Ucraina