Guvernul pregătește un ajutor financiar pentru cetățenii care nu vor putea face față scumpirilor ce ne așteaptă. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, potrivit căruia Executivul va interveni cu compensații, în special, în cazul tarifelor la gazele naturale, în eventualitatea în care facturile vor fi mai mari, notează IPN.

„Acolo unde scumpirile vor fi cauzate de factori externi, pentru că sunt multe lucruri pe care le importăm, inclusiv, resurse energetice, Guvernul se gândește deja să vină cu un mecanism de compensare. Guvernele din toate țările europene, vecinii noștri români, asta fac acum. Și noi vom veni cu compensarea creșterilor care nu pot fi gestionate de noi”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la M1.

Președintele Parlamentului spune că și la nivel legislativ se va inteveni pentru a asigura micșorarea unor prețuri, fiind vorba, în special, de testele COVID-19. Igor Grosu spune că în cazul testelor COVID-19 s-a dezvoltat un adevărat business, iar prețurile exagerate ale testelor vor fi reduse prin modificarea Codului Vamal.

„Acolo unde pe nenorocirea oamenilor se fac bani, noi vom interveni. De exemplu, în această situație pandemică avem prețuri mari la teste. La următoarea ședință a Parlamentului ne propunem să modificăm Codul Vamal și să reglementăm costul de import al testelor. În marea majoritate a cazurilor avem nevoie de aceste teste, iar acolo unde vom vedea că se fac bani pe nevoia oamenilor, vom interveni foarte dur, aveți promisiunea mea”, a mai spus Grosu.

În prezent, valoarea unui test RT-PCR este de până la 800 de lei, iar valoarea testelor antigen ajunge până la 400 de lei.