Decretul președintelui R.Moldova, Maia Sandu, privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor al lui Dumitru Pulbere, suspendat. Hotărârea a fost pronunțată astăzi de către magistrații Curții Constituționale.

De menționat că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova din 06.09.2021 privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a lui Dumitru Pulbere.

Prin sesizarea depusă, Stoianoglo a mai solicitat Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei ”precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură, introdusă în text prin modificările operate de Parlament pe 24 august 2021.

Până la examinarea cauzei în fond, acesta a solicitat suspendarea acțiunilor sus-menționate.

Detalii: DOC // Maia Sandu a semnat decretul. Un ex-consilier al lui Dodon, eliberat din funcția de membru al CSP

Detalii: Stoianoglo cere controlul constituționalității Decretului Maiei Sandu privind încetarea mandatului de membru al CSP a lui Dumitru Pulbere

În acest sens, CCM a admis parțial cererea depusă, suspendând ultimele modificări din legea cu privire la Procuratură ce se referă la vârsta de pensionare, dar și Decretul șefului statului prin care a fost încetat mandatul lui Dumitru Pulbere, până la soluționarea cauzei.

În aceste condiții, șeful statului nu va putea semna, deocamdată, decretul de numire a Svetlanei Balmuș în calitate de membru al CSP.

Citiți și: DOC // Svetlana Balmuș, propusă spre numire în funcția de membru al CSP. Maia Sandu ar urma să semneze decretul