Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a participat, la invitația ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, la cea de-a 10-a Conferință ministerială a Comunității Democrațiilor desfășurată la New York cu genericul „Democrație și Reziliență: Obiective Comune”, organizată în format online de România în calitate de președinte al Comunității.

„Am evidențiat eforturile Guvernului îndreptate spre consolidarea instituțiilor democratice și a practicii bunei guvernări, prin lupta împotriva corupției și reformele întreprinse, cu accent pe rolul primordial al reformării sectorului justiției”.

Nicu Popescu a notat că se întreprind, în mod activ, măsuri spre îmbunătățirea situației drepturilor omului în Republica Moldova, acordându-i-se o importanță considerabilă situației din regiunea transnistreană.

România asigură Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada septembrie 2019 - septembrie 2022, în urma extinderii mandatului ţării, în anul 2021, cu încă un an. Decizia în acest sens a fost luată în mod unanim de către statele membre ale Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD) la 17 mai 2021. Prelungirea mandatului României a survenit în condiţii excepţionale şi în contextul necesităţii asigurării continuităţii şi gestionării eficiente a activităţii CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul şi formatul unora dintre activităţile organizaţiei. Pe parcursul mandatului său extins, Preşedinţia română menţine ca principale obiective promovarea democraţiei pe plan global, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, precum şi relaţia dintre procesele democratice şi tehnologia informaţiei.

Comunitatea Democraţiilor, înfiinţată în anul 2000 prin semnarea de către 106 state a Declaraţiei de la Varşovia, reprezintă cea mai amplă platformă de dezbatere şi schimb de experienţă pe tema democraţiei la nivel global.