SUA condamnă desfășurarea alegerilor pentru Duma de Stat din Rusia pe teritoriile Georgiei, R. Moldova și Ucrainei. Despre aceasta anunță Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

„Statele Unite regretă acțiunile represive ale Rusiei care au subminat libertatea, corectitudinea și credibilitatea alegerilor sale pentru Duma de Stat și condamnăm organizarea, de către Rusia, a secțiilor de votare pe teritoriile Georgiei, Moldovei și Ucrainei fără acordul lor”, se arată în mesajul transmis de Ned Price pe Twitter. 

Amintim că, la alegerile din Rusia, care s-au desfășurat între 17-19 septembrie 2021, pentru cetățenii ruși din Republica Moldova au fost deschise 30 de secții de votare, dintre care 27 în Transnistria. Pe teritoriul din stânga Nistrului, aflat temporar sub ocupația militară a Rusiei, au votat 57.536 de locuitori cu cetățenie rusă. Deşi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a solicitat Moscovei să se abţină de la deschiderea celor 27 de secţii de votare în stânga Nistrului, având în vedere imposibilitatea asigurării condiţiilor de securitate necesare desfăşurării scrutinului, acest lucru nu s-a întâmplat.