La solicitarea Comisiei de la Veneția, Procuratura Generală a expediat o adresare specială în vederea formulării unei opinii de specialitate privind compatibilitatea modificărilor legislative operate recent în Legea cu privire la Procuratură, urmare a reformelor anunțate de majoritatea parlamentară. Potrivit unui comunicat al PG, reformele respective, prin conținutul și viciile procedurii de legiferare, comportă riscul imixtiunilor politice în activitatea Procuraturii, precum și creează premisele unor ingerințe serioase în realizarea, la nivel național, a principiului independenței procurorilor.

În acest sens, Procuratura solicită Comisiei de la Veneția să-și exprime opinia și să transmită autorităților Republicii Moldova considerentele sale inclusiv și sub aspectul admisibilității participării, ca membru de drept, a Procurorului General într-un organ precum Consiliul Suprem de Securitate în condițiile cadrului legal al R.Moldova.

Concomitent, Procuratura roagă Comisia de la Veneția să se pronunțe și sub aspectul „inadmisibilității presiunilor politice în raport cu instituția, având în vedere argumentele care explică riscurile comportamentului politic neloial și impactul negativ ce-l comportă lipsa de colaborare onestă asupra separării puterilor în stat”.

Procuratura Generală optează pentru ca toate reformele, inclusiv mecanismul de evaluare, să se realizeze într-un cadru strict de legalitate, cu asigurarea principiului separării puterilor în stat, bazat pe un dialog corect și respect reciproc, astfel încât societatea să aibă încredere că toate măsurile întreprinse au obiective de bună-credință”, se menționează în comunicat.

Amintim că Parlamentul a votat în lectura finală proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură care ar permite evaluarea și, după caz, eliberarea din funcție a procurorului general.

Detalii: Proiectul care ar permite eliberarea lui Stoianoglo de la șefia PG, votat în lectura finală

Detalii: DOC // Maia Sandu a promulgat legea care permite evaluarea și eliberarea din funcție a Procurorului General

Votul deputaților a fost criticat dur de către reprezentanții Procuraturii care s-au adresat la Curtea Constituțională solicitând declararea drept neconstituțional votul deputaților.

Detalii: Eliberarea lui Stoianoglo de la șefia PG // Procuratura amenință cu sesizarea CCM după votul din Parlament

Citiți și: Procuratura s-a adresat Curții Constituționale. Contestă modificările care permit eliberarea lui Stoianoglo de la șefia PG