În marja Segmentului înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite care se desfășoară la New York, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a discutat cu Augusto Santos Silva, ministrul de stat și al afacerilor externe al Republicii Portugheze, despre susținerea plenară a autorităților de la Lisabona pentru parcursul european al Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, șefii celor două diplomații au punctat rolul comunității cetățenilor Republicii Moldova din Portugalia, fiind de acord că aceasta aduce o contribuție cu valoare adăugată dezvoltării societății portugheze și a relațiilor bilaterale. Totodată, miniștrii de externe au convenit organizarea unui schimb de experiență pe politici publice în domeniul diasporei cu accent pe digitalizare și servicii consulare moderne. 

Vom continua eforturile diplomatice pentru a îmbunătăți cadrul juridic moldo - portughez în beneficiul cetățenilor noștri stabiliți în Portugalia și am exprimat interesul țării noastre de a prelua din experiența Portugaliei în domeniul mediului, managementului apelor, agriculturii ecologice, industriei ușoare, protecției și conservării patrimoniului național arhitectural,” a declarat viceprim-ministrul Nicu Popescu.

Totodată, ministrul de externe i-a adresat omologului portughez rugămintea de a examina recunoașterea certificatelor de vaccinare emise de către autoritățile Republicii Moldova, aceasta pentru a putea asigura călătorii fără restricții în Portugalia.