Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a venit cu o reacție, după ce vicepreședintele PAS, Radu Marian, a sugerat că fracțiunea PAS din Parlament ia în considerare fie depunerea unei sesizări la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii PSRM-Șor ce vizează reducerea vârstei de pensionare, fie abrogarea acestei legi.

Într-un comunicat PSRM transmite că se arată „îngrijorat și condamnă intenția regimului de la guvernare de a majora din nou vârsta de pensionare” și îndeamnă guvernarea „să renunțe la dorința de a majora vârsta de pensionare”. În sens contrar, socialiștii spun că „își asumă dreptul să organizeze acțiuni masive de protest în apărarea dreptului cetățenilor la o bătrânețe liniștită și asigurată”.

Conform legii promovate și adoptate de PSRM, vârsta de pensionare s-a redus pentru femei la 57 de ani, iar pentru bărbați – la 62 de ani. Aceste prevederi trebuie aplicate începând din 1 ianuarie, 2022.

Amintim că, în cadrul unei emiisuni deputatul PAS Radu Marian a menționat că guvernarea va menține vârsta de pensionare, care acum în vigoare. Acesta a mai accentuat că „legea votată în 2020 nu este constituțională, pentru că a fost votată fără avizul Guvernului. Este o lege pur populistă și ar duce la micșorarea dramatică a pensiilor”.