Guvernarea Gavrilița va menține actuala vârstă de pensionare. Declarații în acest sens au fost făcute de deputatul PAS Radu Marian. Parlamentarul califică decizia coaliției tacite PSRM-Șor din legislatura trecută de reducere a vârstei de pensionare drept o crimă la adresa vârstnicilor.

„Guvernarea actuală va menține actuala vârstă de pensionare. Acea lege votată în decembrie 2020 nu este în vigoare, ea nici măcar nu este constituțională, pentru că a fost votată fără avizul Guvernului. Acea lege este una pur populistă. Dincolo de asta ea ar duce la micșorarea drastică a pensiilor. Noi vrem să majorăm pensiile, nu să le micșorăm. Noi avem o scriză a forței de muncă și nu poți să iai de undeva de unde nu există. Până a ajunge la micșorarea vârstei de pensionare, noi trebuie să majorăm numărul de persoane angajate care să poată contribui la acest fond social. A lua o decizie așa cum a luat-o majoritatea PSRM-Șor anul trecut, în situația în care suntem în R. Moldova, este o crimă la adresa pensionarilor”, a declarat Marian în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova. 

Vicepreședintele PAS a mai menționat că majorarea pensiei minime până la 2000 de lei este un imperativ al realităților în care trăim. În anul 2022 implementarea acestei decizii va costa bugetul de stat peste 2 miliarde de lei, bani pe care guvernarea speră să-i obțină în urma distrugerii schemelor de delapidare a banilor publici.

„În acest an majorările au loc din surse interne, în baza majorărilor veniturilor la bugetul național. Pe viitor, ne propunem să asigurăm o creștere economică, de asemenea, vor fi oprite schemele de furt din banul public. În plus, a te împrumuta este un lucru pe care-l fac toate țările din lume. Întrebarea este cu ce cost te împrumuți? Socialiștii au izolat țara pe plan extern și s-au împrumutat extrem de scump de pe intern, noi am reușit să restabilim relațiile cu partenerii externi și dacă va fi nevoie, pentru proiecte de infrastructură, ne vom împrumuta la costuri extrem de mici, pentru că avem parte de deschidere și credibilitate pe exterior. Opțiunea noastră este să majorăm pensiile și să creăm condiții de creștere economică”, a menționat deputatul Marian.

Amintim că, deputații PSRM-Pentru Moldova au votat proiectul de lege prin care se revine la vârsta de pensionare anterioară, la data 16 decembrie 2020. Este vorba despre 57 de ani - vârsta de pensionare pentru femei și 62 de ani - pentru bărbați. Legea intră în vigoare din 1 ianuarie 2021.