Kremlinul spune că poate spune nimic despre investigațiile din dosarul ”laundromat”, chiar dacă autoritățile moldovenești au acuzat în repetate rânduri Rusia de faptul că nu răspunde solicitărilor procurorilor de a oferi detalii pe marginea acestui caz.

Moscova a fost informată despre acuzațiile ce i se aduc din partea Moldovei în dosarul spălării a peste 22 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor de judecată. Mai exact, organele competente de la noi spun că Rusia refuză să coopereze în acest caz.

„Cunoaștem despe demersurile depuse de Moldova. În ceea ce privește acest caz și investigațiile care țin de acest dosar, nu pot să vă spun nimic pentru că nu dețin informații. Trebuie să vă adresați organelor de anchetă", a declarat secretarul președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, potrivit ria.ru.

Menționăm că schema de spălare a banilor funcționa în perioada 2011-2015. În rețea ar fi fost implicați funcționari de rang înalt, judecători și oameni de afaceri. În dosare deschise de Procuratura Anticorupție figurează 16 judecători, patru executori judecătoreşti, patru angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei și nouă angajaţi ai unei bănci comerciale prin intermediul căreia se spălau banii.

Investigațiile sunt anevoioase din cauza caracterului internațional al cauzei, au spus procurorii care s-au plâns de mai multe ori că unele țări nu oferă suportul necesar în acest caz.

Vom aminti că Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Prim-ministrul Pavel Filip au transmis o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova. Hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă.

 Mai exact, imediat după ce au fost reținuți oficiali ai băncii amintite, iar judecători și executori au fost puși sub învinuire, unii dintre ei fiind trimiși deja în judecată. Menționăm că ancheta a relevat inclusiv legături între o parte din banii respectivi și tentativa de corupere a unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

Evidențiem și faptul că doar în ultimele luni, cel puțin 25 de oficiali moldoveni au fost opriți și tratați abuziv la intrarea în Federația Rusă. 

O altă îngrijorare exprimată este legată de lipsa totală de cooperare a instituțiilor de drept din Federația Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum și refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari. 

Până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.