Igor Gorgan, șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale a fost destituit din funcție la propunerea președintelui R.Moldova, Maia Sandu. Hotărârea a fost adoptată astăzi în cadrul ședinței Guvernului. Gorgan este cunoscut ca un prieten al Ambasadei Rusiei din R.Moldova, participând la diverse evenimente organizate de misiunea diplomatică.

Se propune aprobarea proiectului de decret al Președintelui R.Moldova privind destituirea domnului Igor Gorgan din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naționale”, a anunțat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Propunerea respectivă a fost susținută de alți membri ai Guvernului.

Amintim că Igor Gorgan a revenit la conducerea Armatei Naționale în anul 2019 după ce a fost demis în 2016 de ministrul de atunci Anatol Șalaru pentru că generalul de brigadă, Igor Gorgan se plângea președintelui Nicolae Timofti pe acțiunile conducerii ministerului, acţiuni care nu fac decât să agraveze situația din armată.

Deschide.MD a intrat atunci în posesia unor copii ale documentelor prin intermediul cărora generalul Igor Gorgan i se adresa președintelui Timofti pentru a lua atitudine în scandalul intern de la Ministerul Apărării. Una din scrisori a fost expediată la sfârșitul lunii decembrie 2015, ultimele fiind în luna ianuarie 2016.

Detalii: Gorgan a încercat „lovitura de palat” la Ministerul Apărării

Șalaru a cerut demisia șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale

Președintele Timofti ezită să-l demită pe șeful Marelui Stat Major

Igor Gorgan scria că ministrul Șalaru a scos din funcții mai mulți ofițeri ai Armatei Naționale, lucru care, după părerea sa, trebuia coordonat cu conducerea Marelui Stat Major. Tot în aceste documente, Gorgan îl acuza pe Șalaru că distruge în mod premeditat Armata Națională, punând presiune asupra sa prin intermediul viceminiștrilor și al secretarului de stat.

DETALII: FOTO // Dodon și fostul Șef al Armatei, Igor Gorgan, au sărbătorit 23 februarie la Ambasada Rusiei

Acum câțiva ani, Igor Gorgan a fost suprins în poze la Ziua Apărătorului Patriei, eveniment organizat de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova.

La eveniment au participat – alături de reprezentanţi ai admistraţiei ilegale de la Tiraspol – preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi fostul şef al Statului Major al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, în uniforma sa de general.

DETALII: Continuă războiul intern la Ministerul Apărării