Premierul Natalia Gavrilița nu renunță la decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, potrivit căreia personalul didactic, nedidactic și auxiliar, care refuză să-și administreze vaccinul anti-COVID, va efectua, din surse proprii, și va prezenta odată la 14 zile rezultatul unui test la COVID, rapid antigen sau PCR.

Avem vaccinuri gratis pentru toată lumea. Am muncit foarte mult ca să aducem toate tipurile de vaccin în R.Moldova și această opțiune este disponibilă absolut gratuit pentru toți profesorii. Practica de testare din cont propriu pentru cei care nu vor să se vaccineze este aplicată în majoritatea țărilor care acum se confruntă un nou val. Trebuie să înțelegem că vaccinarea ne ajută să protejăm pe cei dragi, ne ajută să protejăm copiii. Copiii vin la lecții în fiecare zi și părinții, buneii lor trebuie să știe că aceștia se bucură de un grad înalt de protecție”, a declarat șeful Executivului.

Referindu-se la prețul testului la COVID, Gavrilița a spus că în conformitate cu decizia CNESP, a fost extinsă lista testelor care pot fi efectuate, astfel încât este posibilă și efectuarea a unui test rapid la un preț mai redus.

Amintim că Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia CNESP, potrivit căreia personalul didactic, nedidactic și auxiliar va efectua, din surse proprii, și va prezenta odată la 14 zile rezultatul unui test la COVID, rapid antigen sau PCR, până la atingerea acoperirii vaccinale a 95% din persoanele adulte din fiecare instituție de învățământ. Federația menționează că efectuarea unui test, de către profesori, „din bani proprii” este similar unui abuz.