Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a comentat declarațiile lui Igor Dodon privind participarea Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a CSI. Candu a declarat că decizia îi aparține Parlamentului și nicidecum lui Dodon, pentru că competențele președintelui nu se răsfrâng asupra Legislativului.

Andrian Candu a declarat, astăzi, în cadrului unui briefing de presă, că declarațiile lui Igor Dodon privind reprezentarea Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a CSI sunt puțin depășite, iar atunci când este vorba despre o adunare parlamentară, decizia îi aparține în totalitate Parlamentului. 

Atunci când Igor Dodon vorbește despre o adunare parlamentară, ar trebui mai întâi să ducă o discuție cu mine, ca lider al acestei instituții. Dacă va fi sau nu reprezentată Republica Moldova la această adunare, va decide Parlamentul și nu Igor Dodon, deoarece competențele președintelui nu se răsfrâng asupra Parlamentului. Noi avem o separare a puterilor, avem contituția care prevede rolul președinției, rolul parlamentului și rolul guvernului. Iată de ce participarea delegației la această adunare va fi deciză astăzi, sau cel târziu mâine de parlament și nu în conformitate cu cele declarate de domnul președinte Igor Dodon, ci cum considerăm noi că trebuie promovate interesele Republicii Moldova și ale parlamentarismului”, a declarat Candu în cadrul briefingului de astăzi.   

Totodată, Candu regretă că comunicarea dintre Parlament și Președinție se face prin intermediul presei și nu la nivel de instituție.

Președintele Parlamentului s-a pronunțat și în privința vizitei lui Dodon la Moscova în pofida notei de protest anunțată autorităților Federație Ruse. Candu a menționat că prin această notă s-a recomandat oficialilor moldoveni să se abțină de la vizitele în Federația Rusă și nu li s-a interzis acest lucru.

------------Fiecare funcționar de stat știe să-și analizeze atât oportunitățile cât și riscurile unei călătorii, și sunt sigur că dnul președinte, Igor Dodon a calculat foarte bine aceste lucruri. Decizia îi aparține în totalitate”, a mai adăugat Candu.

________Amintim că sursele Deschide.MD au declarat că Republica Moldova intenționează să boicoteze Adunarea Parlamentară. Potrivit lor, motivul ar fi legat de lipsa unor acțiuni concrete privind soluționarea problemelor semnalate în nota de protest transmisa de autoritățile din Republica Moldova autorităților din Federația Rusă. Totodată, Președintele Igor Dodon a criticat intenția guvernării de a boicota Adunarea Parlamentară a CSI care va avea loc la Sankt-Petersburg în perioada 26-28 martie.  Acesta a declarat că Republica Moldova va participa oricum la această adunare, indiferent de decizia Parlamentului în acest sens