Reprezentanții Procuraturii au refuzat să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat de președintele Maia Sandu. Șeful statului a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că a fost informată despre faptul că Procuratura se află „în vacanță, la propriu și la figurat”.

De menționat că în cadrul ședinței CSS s-a examinat situaţia privind măsurile întreprinse de către organele abilitate referitor la prevenirea riscului eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupţie mare.

Șeful statului a declarat că a invitat atât reprezentanții Procuraturii Generale, cât și Procuraturii Anticorupție și PCCOCS: „S-a prezentat doar un reprezentant al Procuraturii Generale”.

Președintele a menționat că există mai multe situații când personaje implicate în ilegalități au părăsit R.Moldova, iar autoritățile nu au întreprins nimic.

Vedem lipsa de progrese din partea organelor statului pentru readucerea lor și tragerea la răspundere”, a declarat ea.

Vorbind despre persoane ce au comis ilegalități și au reușit să fugă de organele statului, Maia Sandu s-a referit la Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Platon. La fel, ea a spus că există „o listă lungă de oameni” care ar putea pleca din R.Moldova.

În cadrul ședinței, a menționat Sandu, reprezentantul PG a declarat că procurorii nu pot interveni din cauza anumitor proceduri care trebuie respectate: „Nu am primit argumente convingătoare”.

În acest sens, a spus șeful statului, au fost formulate o serie de recomandări pentru Procuratura Generală care ar trebui să reducă riscurile. Printre acestea se numără și evaluarea activității procurorilor care examinează dosarele de rezonanță.

Președintele a spus că sunt necesare și anumite modificări a cadrului legal în vederea îmbunătățirii acestuia.

Am văzut ineficiență din partea organelor Procuraturii. Am exprimat îngrijorarea pe faptul că nu se avansează pe dosarele de corupție mare. Suntem gata să creăm condiții prin îmbunătățirea cadrului legal”, a declarat ea.

Maia Sandu a mai adăugat că activitatea Procuraturii este anemică și există suspiciuni că unii procurori ar fi implicați în „protejarea unor criminali”.