Procurorul general Alexandr Stoianoglo ar putea fi demis din funcție. Cel puțin asta sugerează președintele Parlamentului, Igor Grosu. Declarația a fost făcută în contextul asumării de către noua putere a începerii curățeniei în instituții, începând de la plecări sau destituiri din funcții.

Întrebat în cadrul unui interviu la Europa Liberă dacă cu „marea curățenie” se va ajunge și până la fotoliul procurorului general, Igor Grosu a răspuns ferm - „Da!”

Da, se va ajunge la orice funcție în statul acesta care nu își îndeplinește sarcinile (...) Dar eu repet cu aceeași insistență că nu este nimeni inamovibil în fața inacțiunii și legii, nimeni nu este inamovibil. Faptul că cineva a ajuns printr-un concurs acolo, știm de mai mulți ani, nu a reușit să livreze rezultate din varii motive, nu mă vreau să speculez acum - a putut, nu a putut, n-a vrut, n-a avut suport nu știu de care, dar constatăm...”, a declarat Igor Grosu. 

Președintele Parlamentului a oferit mai multe exemple de funcții unde ar putea avea loc destituiri.

„Bine, destituirile sunt în cazul funcțiilor politice și aici e cumva firesc și nu trebuie nimeni să se mire de lucrul acesta, e vorba de secretari de stat, e vorba de șefi de agenții care au fost numiți pe criteriul politic, asumați politic, în mod legal, nu zic, guvernarea precedentă a făcut niște modificări în legislație care au permis să facă numiri politice”, a explicat președintele Parlamentului. 

Grosu a oferit un exemplu concret de persoană care ar trebui eliberat din funcție și anume s-a referit la reprezentanții guvernului în teritoriu. 

„Imaginați-vă cum reprezentantul guvernului în teritoriu de la Bălți, guvernul lui Dodon ar putea reprezenta guvernul Gavriliță, e un pic de absurd. Și îi spunem mulțumim frumos, o să revină la activitatea lui profesională sau didactică pe care a avut-o și-i tot, iar noi o să numim o persoană pregătită în acea funcție”, a spus Grosu. 

Totuși, parlamentarul susține că persoanele noi numite în anumite funcții vor fi, la fel, numite pe criterii politice, însă PAS își va asuma acești oameni. Iar dacă nu își vor face treaba, vor fi înlăturați. 

„Europa Liberă: Și acum o să-i numiți nu pe criterii politice? / Igor Grosu: „Ba da, politic și profesional, asumat, deci noi o să ne asumăm oamenii profesioniști, care-s asumați de PAS. O să facă treabă – o să meargă înainte, nu o să facă treabă – o să facă un pas într-o parte, înlături.”

În final, Grosu a lăsat să se înțeleagă că ar putea să se zdruncine multe fotolii.

„Nu există fotoliu care ar fi intangibil, nu există, pentru că nu pentru asta noi am fost aleși și mandatați de cetățeni să stăm și să ne rugăm la un fotoliu. Face omul treabă – succes, tot respectul, nu reușește din varii motive – mulțumim frumos, cu altă ocazie, evaluăm conform legii, ne regăsim în alt domeniu, mai departe”, a conchis președintele Parlamentului.