Secretarul general al PDM, fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, vine cu o primă reacție la informațiile privind implicarea sa în afaceri cu petrolul prin intermediul companiei „Tirex”, dar și despre dosarul intentat în privința fostului șef al IGP, ex-ministrului Apărării, Alexandru Pînzari.

Potrivit politicianului, toate aceste acțiuni fac parte dintr-un „spectacol public manipulator și lipsit de logică care duce în eroare oamenii, fiind regizat de cei care nici nu realizează că aceste acțiuni vor aduce după ele și consecințe”.

În ce privește afacerile cu petrolul și „alimentarea tancurilor rusești din Transnistria”, Alexandru Jizdan a menționat că nu s-a expus în această perioadă crezând că functionează principiul: «cine se justifică, se acuză», dar tehnologia care se aplică de către «formatorii de opinie», îl obligă să vină cu o reacție.

Declara Slusari și Jurnal TV că eu, doar din motiv ca sunt prieten cu Alexandru Pînzari, aș deține cotă parte în compania «Tirex». Din această informație este adevărat doar că sunt prieten cu Pînzari, restul este un fals. Niciodată nu am avut interese în compania Tirex. O spun cu responsabilitate, iar cei care au declarat acest lucru sunt minciunoși, oameni plătiți să facă acest lucru. Și ce a generat această manipulare în mințile bolnave ale unora? «Jizdan alimentează tancurile rusești în Transnistria». Acesta este un exemplu cum poți diaboliza un om”, a scris el.

În acest sens, democratul a solicitat celor care au lansat aceste acuzații să prezinte probe, nu doar declarații.

Detalii: Interese de grup: Un document secret arată că firma „Tiroiltreid” ar avea legături cu Alexandru Pânzari și Alexandru Jizdan

Referindu-se la dosarul intentat în privința lui Alexandru Pînzari, dar și declarațiile fostului deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan, care a făcut zilele trecute mai multe declarații cu privire la ilegalitățile comise de Direcția nr.5 (Direcția Operațiuni Speciale) din cadrul INI, dar și implicarea în aceste activități a fostei conduceri a MAI și IGP, Alexandru Jizdan i-a amintit ex-parlamentarului că așa cum acesta nu a luptat la război, dar se declară veteran, la fel nu are idee de activitate operativă.

Moțpan doar impunea angajații MAI să cumpere reviste unde el era cofondator sau avea interese materiale. Așa îl ține minte sistemul.  Azi acest individ vorbește despre grupări criminale, despre operațiuni, filaj ș.a. Dar de ce nu spui Moțpan despre faptul că Pînzari a fost la război în 1992, că a participat la sute de operațiuni, că și-a riscat viața de mai multe ori pentru ca azi, în Republica Moldova oamenii să nu aibă frică de "hoți în lege"?! De ce nu spui că de fapt, Pînzari nu a încălcat legea, iar semnătura pusă de el pe acel document este una din multe altele, puse anterior după aceeași procedură (și de alți șefi ai Poliției Naționale). Situația este favorabilă vouă, nu? un teren bun pe care acum să vă tot manifestați. Dar, oare este corect să amăgiți fără rușine pe la televiziuni și nici măcar să nu purtați răspundere pentru asta”, a menționat ex-ministrul de Interne.

Ce ține de activitatea operativă și faptul că Dorin Damir a activat ca agent sub acoperire, spune Jizdan, „procedura de racolare și angajare e o istorie separată”.

În toată cariera mea profesională am atras la colaborare confidențială mulți agenți. Identitatea lor este secret de stat, iar atunci când mergeam la semnat actele la conducere, ei vedeau doar pseudonimul, adică persoana deja era criptată. Așa a fost și în cazul lui Alexandru Pînzari. El de fapt a semnat un act codificat, pentru un oarecare «X» sau «Y». Sunt detalii care nu se discută în public, sunt anumite protocoale și reguli care acum au fost încălcate obraznic. Consider că s-a deschis «Cutia Pandorei», iar acest precedent poate aduce daune grave securității naționale”, a punctat el.

Cu o reacție la cele scrise de Jizdan a venit și Alexandru Pînzari, potrivit cărui „este important ca opinia publică să cunoască anumite detalii din specificul activităților operative ale Poliției Naționale, pe care am avut onoarea să o conduc”.

Mai important este faptul ca această informare să se facă din surse veridice și profesioniste, nu din vorbele unor pseudopoliticieni sau pseudopolitiști. Ministrul Jizdan a punctat câteva elemente, iar momentul cheie care trebuie evidențiat este faptul că aceste răfuieli la care asistăm duc la un proces ireversibil de distrugere a sistemului național de securitate”, a scris el.

Amintim că Alexandru Pînzari a fost reținut vineri, 30 iulie, în dosarul în care este vizat președintele FEA, Dorin Damir, și șeful Ip Bălți, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea lui Damir în calitate de agent sub acoperire în cadrul fostei Direcții 5 a INI. În acea perioadă, Pînzari deținea funcția de șef al IGP.

Duminica, 1 august, lui Alexandru Pînzari i-a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest în izolator pentru 30 de zile.