Curtea de Apel Chișinău a dispus ca acuzațiile de uzurpare de către ex-procurorul Lupașcu Boris a calității de judecător al Curții Constituționale, în complicitate cu alte persoane, să fie reanalizate de către Procuratura Generală. Despre aceasta anunță ministrul desemnat al Justiției, Sergiu Litvinenco.

„Vă aduceți aminte de atacul frontal asupra Curții Constituționale din aprilie 2021 prin care PSRM-ȘOR au încercat numirea lui Boris Lupașcu la Curte? Procuratura Generală a preferat să ignore, după cum deja și ne-am obișnuit, aceste fapte grave și a refuzat examinarea lor după ce a fost sesizată. Iată că astăzi, 4 august, Curtea de Apel Chișinău a dispus ca acuzațiile de uzurpare de către ex-procurorul Lupașcu Boris a calității de judecător al Curții Constituționale, în complicitate cu alte persoane, să fie reanalizate de către Procuratura Generală. Altfel spus, procurorii sunt obligați să investigheze faptele și nu să le arunce la coșul de gunoi așa cum au făcut-o anterior”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook. 
Parlamentarul susține că refuzurile de a investiga asemenea cazuri, sunt precedente grave care slăbesc sistemul de drept. 
„Asemenea „refuzuri” comode de a investiga situații periculoase cu care se confruntă statul nu pot fi tolerate și reprezintă precedente grave care slăbesc și mai mult sistemul de drept. Se pare că întâlnirea „la ceai” a lui Lupașcu și adjunctul Procurorului General Ruslan Popov nu a ținut în instanță și nu are substanță decât pentru o „reacție a procuraturii”...”, a conchis Litvinenco. 
Amintim că, pe 23 aprilie 2021, deputații din majoritatea parlamentară PSRM-„Șor” au propus și au votat eliberarea din funcție a judecătorului Curții Constituționale și președintelui Înaltei Curți, Domnica Manole, și au propus numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani. În aceeași zi Lupașcu a fost votat în această funcție. 
 
Pe 24 aprilie 2021, Partidul Acțiune și Solidaritate i-au acuzat pe liderul PSRM, Igor Dodon, dar și pe fostul procuror Boris Lupașcu, de uzurparea puterii în stat și de calități oficiale, într-un demers adresat Procuraturii Generale
 
Pe 27 aprilie 2021, Boris Lupașcu a solicitat anularea hotărârii care a stat la baza desemnării sale în funcția de judecător la CC.