Premierul desemnat, Natalia Gavrilița explică motivul pentru care a decis să majoreze numărul de ministere de la 9 la 13. Potrivit oficialului, principala prioritate a acestei guvernări este de a reda cetățeanului încrederea că statul lucrează pentru oameni.

Aici este important cum livrăm serviciile publice, cum răspundem la așteptările cetățenilor. Avem un minister al Sănătății și Protecției Sociale, la moment. Avem criza pandemică, un ministru care este medic. O să atragă mai multă atenție. Dar cine atunci să se ocupe de pensii? Cine să se ocupe de reformularea programului de ajutor social? Sunt necesare schimbări. Oamenii așteaptă un pic mai multă dreptate în toate aceste programe de ajutor social, asistență socială. Respectiv, dacă vrem să ne mișcăm și pe o direcție, și pe alta, am considerat că este mai corect să avem două ministere”, a declarat ea în cadrul unui interviu la Radio Europa Liberă.

În ce privește separarea Ministerului Economiei de cel al Industriei și Dezvoltării Regionale, spune Gavrilița, sunt priorități diferite pentru aceste ministere.

Ministerul Economiei trebuie să se preocupe de susținerea antreprenorilor mici, de programe pentru consultarea antreprenorilor, de competitivitatea produselor noastre, de export, de atragere a investițiilor, în timp ce prioritatea la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este de a livra cât mai repede proiectele mari, să facem achiziții, să meargă lucrările. Oamenii au obosit că un drum se face 10 ani de zile”, menționează ea.

Aceeași situație a fost constatată și în cadrul Ministerului Agriculturii.

Agricultura va fi un domeniu separat. Noi știm că avem provocări suficiente în domeniul agriculturii. Este un domeniu important, pentru că sunt angajate foarte multe persoane în acest sector. În domeniul mediului trebuie să ne preocupăm de un termen mai lung, de conservare a resurselor, de schimbările climatice”, a spus ea.

Același motiv, precizează Gavrilița, a fost aplicat și în raport cu Ministerul Educației și cel al Culturii care, la fel, au fost separate: „Domeniul Educației are foarte mulți angajați și cultura rămânea cumva un subiect mai puțin important”.

De menționat că astăzi, PAS a prezentat componența viitorului Guvern condus de Natalia Gavrilița.

Detalii: Natalia Gavrilița a prezentat viitoarea echipă guvernamentală

Citiți și: Profil de ministru // Cine sunt candiații la fotoliile ministeriale în guvernul Gavrilița