Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, căruia i-a mulțumit pentru susținere în procesele de modernizare și democratizare ale R. Moldova şi pentru interesul pe care Japonia îl are față de cetățenii moldoveni, prin suportul constant oferit în diverse domenii, mai ales în agricultură (proiectul 2KR). Chiar în ultimul an, guvernul nipon din nou a venit în ajutor Republicii Moldova prin oferirea unui suport generos în combaterea pandemiei COVID-19.

„În cadrul întrevederii am avut un schimb de opinii în ceea ce priveşte rolul noului Parlament în adoptarea unor legi clare pentru prevenirea și combaterea corupției, o justiție corectă și dezvoltare economică. De asemenea, este importantă reorganizarea cadrului legal așa încât să avem un mediu de afaceri corect, simplu și atractiv la nivel regional ca să accelerăm investițiile atât locale, cât și străine.

Am discutat despre intensificarea relațiilor interparlamentare, în particular prin intermediul grupurilor de prietenie din Legislativele celor două state şi despre faptul că un cadru investițional transparent și atractiv este o condiție importantă pentru extinderea prezenței businessului japonez în Moldova”, a declarat Igor Grosu.

Totodată spicherul a felicitat Japonia pentru organizarea impecabilă a Jocurilor Olimpice de la Tokyo organizate într-o perioadă atât de complicată și unde reprezentanții Moldovei au o evoluție onorabilă.

„Mi-am exprimat speranța că pe ultima sută de metri, Moldova va putea obține medalii. Ținem pumnii pentru cei 7 sportivi moldoveni rămași în competiție: Anastasia Nichita (lupte libere), Daniela Cociu și Maria Olărașu (kaiac-canoe), Serghei Tarnovschi (kaiac-canoe), Andrian Mardare (aruncarea suliței), Serghei Marghiev (aruncarea ciocanului) și Lilia Fisikovici (maraton)”.