Epopeea semnăturii false a lui Șor nu a luat sfârșit, anunță deputatul PAS, Dumitru Alaiba. „Pentru această crimă pe care nu erau obligați să o comită, cineva din tabăra lui Șor riscă ani buni de pușcărie”, susține parlamentarul.

Alaiba susține că a fost informat că termenul urmăririi penale a fost prelungit până la 31 iulie, însă tot se bate pasul pe loc. 
„Și acest termen prelungit a expirat, iar eu rămân curios unde duce istoria asta. A durat jumate de an și multă insistență până au renunțat la intenția clară a procuraturii de a mușamaliza cazul. Dar tot bat pasul pe loc. Și tot stau și mă întreb - dacă o amărâtă de semnătură falsă e investigată cu atâta greu, ce să mai vorbim despre cazuri mai grave de corupție? Acest caz demult putea fi în judecată. Până acum nu au nici măcar un suspect. Pe cazuri din astea simple ne putem trage concluzii despre cum funcționează această instituție”, scrie Alaiba pe Facebook. 

Amintim că, pe 27 noiembrie 2020 Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura cu privire existența suspiciunilor rezonabile că o semnătură a lui Ilan Șor de pe un proiect de lege ar putea fi falsă. 

Inițial Procuratura Anticorupție a decis să nu înceapă urmărire penală, după care decizia a fost anulată de procurorul ierarhic superior, conform unui răspuns din data de 13 ianuarie anul curent. 

Detalii: DOC // Alaiba: Procurorii nu se grăbesc să pornească dosar penal în cazul „semnăturii false” a lui Șor. Lipsesc elementele infracțiunii

Pe 11 februarie 2021, Procuratura Anticorupția i-a transmis deputatului un răspuns în care se menționa că semnătura aplicată de Ilan Șor pe Proiectul de Hotărâre a Parlamentului nr. 463/2020 a fost falsificată. Atunci Procuratura Anticorupție a decis să nu pornească dosar penal, din motiv că: „deși, formal, fapta conține semnele infracțiunii prevăzute de art. 332 Cod Penal, fiind lipsită de importanță, nu prezintă gradul prejudiciabil al unei infracțiuni”.

Detalii: Reacția lui Alaiba la decizia PA în cazul semnăturii false a lui Șor: Uite așa un absurd

Pe 30 martie 2021, deputatul PAS Dumitru Alaiba a primit un nou răspuns de la Procuratura Anticorupție, în legătură cu o altă sesizare privind semnătura falsă a lui Ilan Șor de pe un act legislativ. Atunci Procuratura a anulat, din nou, ordonanță de neîncepere a urmăririi penale și a dispus un control suplimentar pentru a elucida cine a falsificat semnătura lui Șor.

Detalii: (DOC) Cazul semnăturii false a lui Șor // Alaiba: Procuratura, din nou, a anulat o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale

În aprilie 2021, Alaiba l-a acuzat pe Procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, Serghei Bodiu, de încercare de mușamalizare a cazului privind „semnătura falsă” a lui Ilan Șor. În acest sens, parlamentarul a sesizat Consiliul Superior al Procurorilor privind faptele ce pot constitu abatere disciplinară comise de procurorul Bodiu.

Detalii: DOC // Alaiba cere sancționarea unui procuror: A încercat să mușamalizeze cazul semnăturii false a lui Șor