Grupul celor opt deputați neafiliați, plecați din fracțiunea PLDM, sunt cei care l-au promovat în funcție pe Eduard Grama pentru funcția de ministru al Agriculturii. Deschide.MD a reușit să obțină un scurt interviu de la Ion Balan, unul dintre cei opt parlamentari care l-au vrut pe Grama pe șefia Agriculturii. Or Ion Balan este și deputatul cu cea mai intensivă activitate în sectorul agricol. Iată cum comentează el, în numele câtorva colegi de-ai săi reținerea de ieri a ministrului. Ținem să precizăm că aceasta este prima reacție a politicului pe marginea acestui subiect.

— Ne puteți confirma dacă domnul Eduard Grama a fost promovat la funcția de ministru al Agriculturii de către grupul celor opt deputați neafiliați, plecați din fracțiunea PLDM?

— Da, vă pot confirma. Noi l-am promovat pe domnul Grama în funcția respectivă, iar ulterior l-am ajutat cu sfaturi și i-am acordat susținere politică. Cu părere de rău, trebuie să recunosc un alt lucru: majoritatea parlamentară acordă o atenție insuficientă domeniului agriculturii. Nu o singură dată, atât eu, cât și domnul ministru ne-am ciocnit cu dificultăți în promovarea politicilor și a inițiativelor legislative în domeniul agriculturii.

— În ce relații a fost domnul Grama, în toată această perioadă, cu grupul deputaților care l-au promovat în funcție?

— Am fost în relații bune, dar noi ne-am propus să nu ne implicăm în activitatea ministerului. Ne-am propus doar ca să aducem la masa discuțiilor din Legislativ toate problemele cu care se confruntă agricultorii.

— Da, dar domnul Grama a fost văzut la ședințele PD.

— Nu știu ce făcea acolo, pe noi nu ne interesează afilierea lui politică. Pe noi ne interesează doar profesionalismul său și modul în care administrează instituția la conducerea căreia l-am promovat. Noi suntem neafiliați politic și nu putem condamna decizia cuiva de se afilia unui sau altui partid politic.

— Cum comentați operațiunea de ieri a Procuraturii Anticorupție, soldată cu reținerea domnului ministru?

— Eu, ieri, nu am fost în țară, dar, când am aflat, am rămas șocat. Niciodată în viață nu m-am putut gândi că astfel de lucruri s-ar putea întâmpla. Eu nu cred în ceea ce i se incriminează domnului Grama. Nu pot califica altfel lucrurile, pentru că nici nu găsesc cuvinte ca să fiu înțeles și de publicul larg. Nu cred acuzațiile care i se aduc și, cu atât mai mult, nu sunt de acord cu metoda în care s-a desfășurat această operațiune. Putea fi făcută altfel, chiar și în cazul în care el ar fi purtat vreo vină.

— Dar cum credeți că ar fi trebuit să se desfășoare această operațiune?

— În opinia mea, se putea face mai calm. Putea să-i fie trimisă o citație, după care dânsul să dea niște explicații, iar în baza lor să se facă niște investigații suplimentare. Dacă aveau să fie în continuare convinși de bănuielile lor, procurorii puteau cere ulterior suspendarea din funcție a ministrului și documentarea lui în conformitate cu Codul Penal. E vorba, totuși, despre un ministru. Nu poți merge pe procedurile-standard, că în cazul unor infractori periculoși. Și, dacă se constată nevinovăția lui, cum va reveni el la conducerea unui minister întreg, după toată amploarea acestei operațiune? Toată lumea din minister e șocată. Nu este exclus că mulți dintre ei pur și simplu vor pleca după ce au fost speriați cu astfel de metode.

— Dacă ar fi vorba de un alt ministru cercetat penal, ați fi avut aceeași părere despre modul cum s-a desfășurat operațiunea?

— Evident! Eu sunt de părerea că, oricare oficial ar fi fost în locul lui, metoda prin care a fost făcută operațiunea nu este potrivită.

— Spuneați mai sus că nu credeți în ceea ce i se incriminează domnului ministru Grama, adică faptul că ar fi luat mită. În aceste condiții, ce credeți că a stat la baza acestei operațiuni? O răzbunare a cuiva, înlăturarea unui ministru incomod, o încercare de a da mai multă credibilitate justiției, un semnal pentru alți oficiali care sunt implicați în activități penale mai grave?...

— Eu chiar nu am un răspuns la această întrebare. Din câte știu, el nu a avut conflicte. Știu că avea o comunicare bună, inclusiv cu domnul prim-ministru și cu ceilalți membri ai Guvernului. Nu cred că el s-a împotrivit la ceva. Este un om sociabil. Și nici nu pot spune că a stat pe poziții radicale, chiar dacă un ministru, atunci când apără interesul sectorului său, ar trebui să fie mai tare pe poziție. El a cedat de multe ori, doar ca lucrurile să meargă înainte.

— Dar ați vorbit vreodată cu domnul Grama despre cazul acelor terenuri de la Stăuceni?

— Da, am discutat și el mi-a spus că nu este implicat în acele acțiuni investigate de procurori. Eu nu aveam niciun temei să nu-l cred. Îl vedeam sigur de sine și mă bucuram să-l văd implicat în promovarea politicilor din domeniul.

— Opinia dvs. a fost discutată cu întreg grupul deputaților neafiliați care l-a promovat și susținut pe domnul Grama?

— Am discutat doar cu câțiva colegi și toți sunt de aceeași părere. Nu am vorbit cu toți, pentru că am venit noaptea, iar astăzi toată ziua am fost prins în activități de serviciu.

— Cum rămâne cu această funcție rămasă vacantă? Desemnarea viitorului ministru al Agriculturii va reveni aceluiași grup de deputați?

— Da, dar spun acest lucru din inerția celor decise anterior. Nu exclud și fie și careva schimbări. Intuiesc că va rămâne un vice care va asigura interimatul până la reforma Guvernului. Din punctul meu de vedere, noi trebuia să ne legalizăm ca grup parlamentar al deputaților neafiliați. Avem și un proiect de lege înregistrat în acest sens, care nici până în prezent nu a fost pus în discuții. Acest proiect ne-ar fi consolidat mai mult și ne-ar fi făcut mai auziți în cadrul majorității parlamentare.