Șeful Agenției Servicii Publice, Voladislav Zara, ar pune presiune pe subalternii săi pentru a termina cât mai repede licitația de jumătate de miliard pentru achiziția blanchetelor pentru pașapoarte și actelor de identitate. Despre aceasta anunță deputatul PAS, Radu Marian.

Potrivit lui Marian, Zara ar institsta ca în calitate de câștigător al licitație să fie o companie care nu are cea mai bună ofertă. 
„Am primit acum informații din mai multe surse precum că șeful ASP, Vladislav Zara, pune presiune maximă pe lângă subalterni să finalizeze licitația de jumătate de miliard de lei pentru achiziția blanchetelor pentru pașapoarte și actelor de identitate. Din câte cunoaștem, Zara ar insista ca în calitate de câștigător să fie desemnată o companie care nici pe departe nu are cea mai bună ofertă. Sper să nu fie adevărat”, scrie Marian pe Facebook. 
În acest sens, deputatul PAS solicită public ASP-ului să vină cu clarificări de urgență cu privire la această licitație și, „în spiritul unei tranziții pașnice de putere, să nu ia decizii abuzive care ar afecta activitatea viitoarei conduceri ASP”.
 
Totodată, parlamentarul atenționează conducerea acestei instituții să nu participe la fărădelegi. „Abuzul de putere, furtul banilor publici și trucarea licitațiilor se pedepsește inclusiv cu închisoarea”, a conchis Radu Marian. 
 
Amintim că, încă în luna mai curent, deputatul PAS a bătut alarma în privința licitației de aproape 500 milioane lei pentru procurarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere şi certificate de înmatriculare, anunțată de ASP. Atunci, deputatul a trimis un demers Prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi și șefului ASP - Vladislav Zara, prin care a solicitat să stopeze această achiziție. 
Ulterior, Radu Marian a solicitat instituțiilor de stat să folosească toate căile legale pentru a opri licitația frauduloasă de 500 milioane. Potrivit deputatului, oamenii ar plăti mai mult decât trebuie pentru eliberarea unui pașaport, din cauza unei scheme prin care este aranjată o licitație pentru livrarea blanchetelor pentru pașapoarte, în așa fel ca să câștige o companie care livra blanchete și pe timpul guvernării lui Vlad Plahotniuc.

Detalii: Un deputat PAS Sesizează PG, SIS și CNA: Oamenii lui Dodon de la ASP vor să continue o schemă din timpul guvenării lui Plahotniuc

Directorul Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara, a venit cu o reacție la începutul lunii iulie, după ce au fost lansate numeroase atacuri la adresa instituției. Zara a explicat că procedura de achiziție a blanchetelor a fost, este și va fi efectuată în mod prealabil, cu scopul evitării riscului de epuizare a stocului de blanchete și materiale de consum, de care dispune instituția. Acesta a mai spus că fost invitat la Președinție pentru a fi discutat subiectul privind achiziția.

Detalii: Director APS: Atacuri publice fără bază factologică, cu tentă vădit electorală

Ulterior, instituția prezidențială a confirmat că Zara a fost invitat la două ședințe protocolare în contextul apariției informațiilor privind licitația blanchetelor pentru acte oficiale și i s-a recomandat să nu demareze achiziția până nu vor fi elucidate riscurile asupra licitației.

Detalii: Reacția președinției la declarațiile directorului ASP: I s-au adus la cunoștință elementele de acțiuni cu riscuri majore de corupție