Fostul deputat PSRM și actualul ambasador al R.Moldova în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc, ar fi fost implicat într-un scandal legat de hărțuire sexuală a unei angajate din cadrul misiunii diplomatice de la Moscova. Din fericire, femeia a reușit să fugă din reședința ambasadorului.

Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul Ministerului de Externe, cazul ar fi avut loc 3 săptămâni în urmă. Ambasadorul Golovatiuc a chemat-o pe angajata misiunii diplomatice sub un pretext inventat în apartamentul său care se află deasupra biroului de serviciu. Imediat după ce angajata a intrat în hall,   Vladimir Golovatiuc a ieșit din biroul sau gol și excitat sexual. Doar datorită reacției rapide, angajata a reușit să scape din brațele ambasadorului.

După ce informația despre acest caz a ajuns la conducerea MAEIE, Golovatiuc a fost rechemat de urgență în R.Moldova. Contactat de reporterul Deschide.MD, Vladimir Golovatiuc a declarat că revenirea sa la Chișinău este legată de faptul că acesta s-ar afla în concediu.

Am revenit în R.Moldova, fiind în concediu. A fost un concediu programat încă în luna iunie, însă din cauza alegerilor parlamentare am fost nevoit să-l amân”, a declarat el.

Rugat să comenteze informația cu privire la scandalul sexual în care ar fi fost implicat, ambasadorul a refuzat categoric să ne ofere detalii, menționând că alte subiecte nu comentează.

Am încercat să luăm legătura și cu reprezentanții MAEIE pentru a afla mai multe detalii pe acest caz. Șeful serviciului de presă al ministerului, Daniel Vodă, ne-a declarat că instituția se va documenta pe cazul respectiv și, ulterior, va reveni cu o reacție.

Reporterii noștri au reușit să afle cine este angajata Ambasadei care a avut de suferit de pe urma acțiunilor lui Golovatiuc. Din motive lesne de înțeles nu vom divulga numele victimei.

Fiind contactată, ea ne-a declarat că totul s-a întâmplat la data de 9 iulie, curent.

El m-a invitat la reședința dumnealui care este amplasată în incinta ambasadei. Dumnealui avea dubii în privința vestimentației pe care trebuia să o ia la o cină. Când eu am intrat, dumnealui nu avea haine pe el. El m-a întrebat dacă eu știu cum el ar trebui să se îmbrace, după care a încercat să mă cuprindă și m-a întrebat: cum să meargă într-o stare atât de excitată, cum să iasă din casă când trebuie «calmat». Eu m-am eschivat și am reușit să fug din reședință. Îndată după cele întâmplate eu am anunțat colegul de la ambasadă, dar și organele poliției din Rusia. Mă aflam într-o stare de șoc, într-o stare de nervozitate maximă, profund rușinată de ceea ce mi s-a întâmplat. Este inadmisibil acest lucru”, a declarat femeia.

Vladimir Golovatiuc nu i-a iertat refuzul și a început prin diferite metode să o atace și să o ponegrească.

Sunt în continuare șocată, stresată și nedumerită. Sunt urmărită cu priviri de către colegii mei din ambasadă. Dumnealui a răspândit informații denigratoare în privința mea, atât în Rusia, cât și la Chișinău. A declarat că eu sunt o femeie «cu responsabilitate socială scăzută», că am avut comportament inadecvat, că l-am provocat, l-am hipnotizat. Toate aceste minciuni el le spune la Guvern, la MAEIE, la Parlament. Eu mă întorc din misiune cu o pată mare provocată de dumnealui”, menționează victima lui socialistului Golovatiuc.

Femeia ne-a mai spus că are nevoie de consultația medicului, de asistență medicală și de o susținere: „Nu pot lucra, mi-a fost provocată o traumă psihologică enormă, cu consecințe grave”.

De menționat că Vladimir Golovatiuc a devenit eroul mai multor știri soldate cu abateri disciplinare - filmarea vlogului lui Igor Dodon în incinta ambasadei, contrabanda cu untura de bursuc în sacii cu poșta diplomatică, angajarea șoferului cu permis de conducere falsificat.

La fel, canalul telegram „Culisele Diplomatiei” a mai comunicat că Golivatiuc a perfectat amantei sale, Oxana Suruceanu, cartela de acreditare diplomatică în Rusia, atribuindu-i statut fals de angajată a ambasadei.

Precizăm că potrivit Codului penal, „hărțuirea sexuală” se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 850 unităţi convenţionale, cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani.