Partidul Comuniștilor ia în derâdere prima ședință a Parlamentului de legislatura a XI-a, acuzând PAS că „nu a făcut nimic”, „nu au fost constituite fracțiunile parlamentare”, „nu au fost constituite comisiile permanente”, „nu a fost ales președintele Parlamentului și vicepreședinții”. Se pare că PCRM condus de Vladimir Voronin are o memorie scurtă, și asta pentru că acum 12 ani, în urma scrutinului din aprilie 2009, a avut loc aceeași situație – comuniștii având 60 de mandate (fapt ce i-ar permite alegerea conducerii Parlamentului și numirea guvernului – nota red.) au anunțat o pauză pentru o săptămână fără a nici măcar constitui fracțiunile parlamentare.

Prima ședință a noului Parlament a durat mai puțin de o oră. Nu s-a făcut nimic. Fracțiunile parlamentare nu au fost constituite, comisiile permanente nu au fost constituite, nu a fost ales președintele și adjuncții săi. Parlamentul a rămas nefuncțional cel puțin pentru patru zile, dar poate pentru luna august”, se arată într-un comunicat de presă al PCRM.

Comuniștii lui Voronin uită să menționeze, totuși, că s-au aflat într-o situație identică în urma scrutinului parlamentar din 7 aprilie 2009. Atunci, ședința de constituire a avut loc la data de 5 mai, iar conform agendei – președintele de atunci a Curții Constituționale, Dumitru Pulbere a prezentat raportul privind rezultatele alegerilor Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi, iar ulterior decanul de vârstă, comunistul Ivan Calin a ținut un discurs.

Conform Regulamentului, urmează să trecem la formarea organelor de lucru şi de conducere ale Parlamentului – formarea fracţiunilor parlamentare, alegerea Preşedintelui şi a vicepreşedinţilor, alegerea Biroului permanent, formarea comisiilor permanente şi a componenţei nominale a acestora şi alte probleme. Aveţi puţină răbdare. Formaţiunile politice din Parlament urmează să vină cu propuneri concrete. Pentru formularea acestor propuneri, evident, ele au nevoie de timp suficient. În legătură cu aceasta, şedinţa de astăzi a Parlamentului o declar închisă. Următoarea şedinţă a plenului Parlamentului va avea loc marţi, 12 mai, ora 10.00, în această sală”, a declarat în 2009 Ivan Calin, decanul de vârstă a forului suprem.

De precizat că ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a XVII-a a durat doar 21 de minute, mult mai puțin decât ședința de astăzi. Peste o săptămână, la data de 12 mai 2009, Parlamentul s-a întrunit într-o nouă ședință la care au fost constituite fracțiunile și aleasă conducerea Parlamentului.

Citiți și: Parlamentul a luat o pauză până joi, 29 iulie