Chiar dacă au plecat de la guvernare, socialiștii lui Dodon nu doresc să plece din funcțiile ocupate în perioada Guvernului Chicu, deși există hotărâri judecătorești prin care s-a constatat că obținerea acestor funcții a avut loc în cadrul unor dispoziții ilegale, adoptate de Guvern. Mai exact, este vorba despre hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care s-a constatat ilegalitatea eliberării lui Eremei Priseajniuc din funcția de director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) și numirea în funcția „vacantă” a Silviei Cibotari – o persoană afiliată PSRM.

La data de 11 noiembrie 2020, Guvernul condus de Ion Chicu a dispus eliberarea lui Eremei Priseajniuc din funcţia de director general al AMDM şi, la fel, a dispus numirea Silviei Cibotari în funcţia respectivă. Hotărârea Guvernului a fost atacată în instanță de către Priseajniuc care a catalogat-o ca fiind ilegală şi neîntemeiată, solicitânt anularea acesteia.

În urma examinării dosarului, instanța a atras atenția asupra faptului că în cadrul elaborării și adoptării hotărârii de eliberare din funcție, lui Priseajniuc nu i-a fost solicitată o opinie și nu i-a fost asigurat dreptul la apărare, fapt ce constituie „o încălcare gravă a tuturor garanțiilor acestuia, care îi le oferă Codul Administrativ pentru protejarea intereselor legitime”.

În acest sens, magistrații au constatat că eliberarea lui din funcție a constituit un „act administrativ individual ilegal”.

Reprezentanții Guvernului au încercat să se apere, menționând că Priseajniuc nu a fost eliberat din funcție, ci „destituit/revocat”. Judecătorii au constatat și de această dată o ilegalitate, or în textul Actului de eliberare s-a menționat: „Se eliberează domnul Eremei Priseajniuc din funcție de director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”.

În acest sens, magistrații Judecătoriei Chișinău au dispus anularea hotărârii Guvernului prin care Priseajniuc a fost eliberat de la șefia AMDM.

Contactat de reporterul Deschide.MD, Eremei Priseajiuc a declarat că este mulțumit de decizia instanței de judecată care a constatat că eliberarea lui din funcție a fost una ilegală. Totuși, el a precizat că hotărârea magistraților așa și nu este executată de către responsabilii Executivului.

Prin hotărârea instanței s-a constatat că eliberarea este ilegală, respectiv, ținând cont că decizia prevede executarea imediată a hotărârii, urma ca la data de 8 iulie eu să fiu restabilit în funcție. Din motive necunoscute, până la ziua de azi, hotărârea nu este executată și eu nu sunt restabilit în funcție”, a declarat el.

Eremei Priseajniuc a menționat că a venit a doua zi după decizia Judecătoriei Chișinău și s-a prezentat la locul de muncă, însă nu a fost admis în incinta instituției din cauza acțiunilor actualului șef, Silvia Cibotari.

Conform procedurii, am venit a doua zi la AMDM, m-am prezentat la locul de muncă după cum este menționat în hotărâre. Cu părere de rău, actualul conducător al Agenției, Silvia Cibotari, refuză să execute hotărârea instanței și îmi obstrucționează accesul la locul de muncă”, spune el.

Funcționarul a precizat că l-a informat deja pe prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, dar și Cancelaria de Stat despre hotărârea instanței și i-a adus la cunoștință faptul că, în conformitate cu hotărârea judecătorească, urmează să revină la locul de muncă. Totuși, Guvernul a solicitat ca să fie „tălmăcită” hotărârea prin care să fie dată o explicare cum aceasta urmează a fi îndeplinită.

La data de 21 iulie, hotărârea cu explicarea modului de executare a deciziei instanței a fost transmisă Guvernului. Ea prevede că decizia este executorie, iar eu ar urma să fiu repus în funcție. Nu cunosc motivul pentru care decizia nu este executată nici astăzi”, menționează el.

Priseajniuc a mai spus că, ulterior, l-a informat suplimentar pe Ciocoi despre obstrucționarea accesului la locul de muncă și i-a solicitat să se dispună executarea hotărârii instanței.

Amintim că Eremei Priseajniuc a fost oficialul de la Chișinău care primul a discutat în august 2020 cu Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din cadrul Parlamentului European, responsabil al PE în relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), posibilitatea includerii R.Moldova în solicitarea României către Comisia Europeană în vederea obținerii vaccinurilor anti-COVID-19.

Detalii: Europarlamentar român: Cetățenii R. Moldova pot conta pe susținerea mea în obținerea vaccinurilor anti-COVID-19 și a tratamentelor

Citiți și: Eurodeputat român: Asigurarea R. Moldova cu vaccinul anti-Covid-19 va fi o prioritate pentru România

Detalii: Primul lot de vaccin anti-COVID-19 a ajuns în R.Moldova. Maia Sandu: Suntem foarte recunoscători României pentru vaccin