Partidul Socialiștilor susține că România dă dovadă de o „isterie” atunci când adoptă decizia privind declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională. Potrivit PSRM, „din cauza promovării unionismului, relațiile moldo-române vor avea numai de suferit, deși ar fi fost bine ca între două state vecine să existe înțelegere și respect reciproc”.

Constatăm cu îngrijorare, că decidenții politici de la București nu încetează să privească Republica Moldova ca pe o fostă și o viitoare anexă teritorială la România Mare. Decizia Parlamentului României de a vota ziua de 27 martie – ziua anexării Basarabiei la România – zi națională, e o dovadă că isteria unionistă nu s-a temperat. De 25 de ani, statul român a încercat prin toate căile posibile, politice, diplomatice, educaționale, culturale, propagandistice, mediatice ș.a. să inducă ideea că statul moldovenesc are un caracter temporar, moldovenii nu există ca popor, iar țara noastră urmează să se alipească, prin unire, la România”, se arată în declarația socialiștilor.

PSRM a amintit de faptul că „diferite formațiuni politice moldovenești au atenționat colegii din România să-și tempereze ambițiile și să nu afișeze pretenții teritoriale, dar lucrurile practic nu s-au schimbat”.

Șeful statului, Igor Dodon, atunci când era președinte al PSRM, i-a adresat o scrisoare președintelui României, domnului Klaus Iohannis, cu îndemnul să nu sprijine acțiunile și declarațiile unioniste, însă nu a primit nici asemenea asigurări, nici măcar un răspuns coerent. E o dovadă că nu se dorește renunțarea la ideea unirii, a anexării Republicii Moldova. Le amintim deputaților și politicienilor români, că isteria unionistă a fost una dintre cauzele principale ale conflictelor interetnice din Republica Moldova, la începutul anilor 1990. Și problema Transnistreană, și problema Găgăuză au apărut pe fundalul declarațiilor unioniste și xenofobe în dialogurile, pe alocuri iresponsabile, ale politicienilor de la Chișinău și București”, susțin socialiștii.

În acest context PSRM a subliniat că România „provoacă spiritele” în Moldova.

Bucureștiul nu înțelege că provoacă spiritele în Moldova? Sau o face intenționat? Din cauza promovării unionismului, relațiile moldo-române vor avea numai de suferit, deși ar fi fost bine ca între două state vecine să existe înțelegere și respect reciproc. Cu părere de rău, atât timp cât ni se va impune ideea unirii, care distruge statalitatea moldovenească, o asemenea înțelegere nu poate fi asigurată, din vina României”, susțin socialiștii.

-----------Amintim că ieri Camera Deputaţilor din România a adoptat cu 260 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”, proiectul de lege al deputatului PMP Eugen Tomac privind declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională.