Curtea Constituțională va examina joi, 29 iulie, constituționalitatea abrogării de către coaliția PSRM-„ȘOR” a deciziei de a transmite terenul Stadionului Republican către Ambasada SUA.

Amintim că la data de 3 decembrie 2020 deputații PSRM-„Pentru Moldova” au votat în două lecturi abrogarea deciziei de a transmite terenul Stadionului Republican către Ambasada SUA. Amabasada SUA la Chișinău a reacționat dur la această decizie. Potrivit unui anunț al reprezentanților corpului diplomatic, „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului, iar această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

Detalii: Majoritatea PSRM-Șor a lăsat SUA fără terenul Stadionului Republican pentru construcția noului sediu al ambasadei

Detalii: În doi timpi și trei mișcări. Legea cu privire la Stadionul Republican a fost publicată în Monitorul Oficial

Citiți și: FOTO, DOC // De ce vrea Șor să pună mâna pe Stadionul Republican. Firmele și sediul partidului său sunt pe teritoriul stadionului

Votul socialiștilor și a deputaților Partidului „ȘOR” a fost contestat la CCM de către deputații Platformei DA, PAS și PDM. La data de 8 decembrie, Înalta Curte a suspendat până la examinarea cauzei în fond legea prin care Parlamentul a abrogat decizia de transmitere a terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA.

Detalii: Curtea Constituțională suspendă Legea privind Stadionul Republican

De precizat că deputații PSRM au contestat și legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican în posesia Ambasadei SUA. Zilele trecute, CCM a declarat inadmisibilă sesizarea respectivă, astfel, votul dat de Parlament în anul 2018 fiind valabil.

Detalii: O nouă înfrângere pentru PSRM. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă în cazul „Stadionul Republican”