Curtea Constituțională a respins solicitarea Partidului „Noua Opțiune Istorică” privind renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

De menționat că „Noua Opțiune Istorică”, care s-a plasat pe ultimul loc în cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie, a solicitat constatarea fraudării alegerilor, renumărarea buletinelor de vot și anularea rezultatelor scrutinului. Solicitarea de renumărare a voturilor a fost motivată prin faptul că în noaptea de numărare a voturilor, din rezultatele preliminare electronice publicate de Comisia Electorală Centrală, rezulta că Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” ar fi obținut 200 de voturi. Totuși, în ziua următoare, Comisia Electorală Centrală a anunțat că Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” a obținut 197 de voturi.

În cadrul ședinței de azi a CCM, magistrații au anunțat că se pot pronunța doar în privința subiectului renumărării buletinelor de vot.

Analizând afirmațiile concurentului electoral și documentele electorale prezentate de către Comisia Electorală Centrală, Curtea respinge solicitarea privind renumărarea voturilor exprimate în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică” nu a prezentat probe care să demonstreze că au fost afectate rezultatele votării și distribuirea mandatelor”, se menționează în hotărârea CCM.

În ce privește „constatarea fraudării” și „anularea rezultatelor scrutinului”, Înalta Curte a anunțat că se va pronunța prin hotărârea de confirmare sau de infirmare a legalității alegerilor, ședința care va avea loc la data de 23 iulie.

Citiți și: Un partid politic cere anularea rezultatelor alegerilor și renumărarea buletinelor de vot