După validarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 11 iulie, toate măsurile aplicate până la această oră de procurori în privința liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, vor deveni nevalabile. Astfel, politicianul se va bucura, din nou, de imunitate parlamentară.

În acest sens, până la venirea în Parlament a procurorului general cu o nouă solicitare de ridicare a imunității, Șor nu va putea fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată.

Contactat de reporterul Deschide.MD, expertul în drept constituțional, Alexandru Tănase, a menționat că toate procedurile legate de mandatul de deputat din Legislativul precedent încetează odată cu constituirea noului Parlament.

Din momentul ce imunitatea care a fost ridicată era oferită de mandatul din legislatura precedentă (madat care încetează odată cu prima ședință de constituire a noului Parlament), este evident că toate procedurile legate de acel mandat încetează și ele. Din momentul validării de catre Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor, parlamentarii încep un nou mandat, dintr-o altă legislatura, cu toate garanțiile inerente. Astfel, în mod logic intervenția în acest mandat, ar necesita o nouă aprobare din partea Parlamentului”, a declarat el.

De precizat că în august 2019, Parlamentul a votat ridicarea imunității lui Ilan Șor, învinuit de „abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat”, dosarul fiind legat de frauda bancară. La acea oră, Ilan Șor a părăsit teritoriul R.Moldova, procurorii eliberând pe numele său mandatul de arestare.

Recent, Ilan Șor anunța că în cazul în care instanța de judecată îi va anula mandatul de arestare, el ar fi gata să se prezinte chiar în aceeași zi în fața procurorilor pentru a depune mărturii.

Dacă CSJ va anula mandatul ilegal de arestare emis pe numele meu, chiar astăzi voi depune depoziții la Procuratură și voi povesti adevărul despre furtul miliardului”, declara el pe 8 iulie.

Menționăm că în fracțiunea Partidului „ȘOR” din viitorul Parlament se regăsesc și alți doi deputați în privința cărora anterior a fost ridicată imunitatea parlamentară. Este vorba despre Denis Ulanov și Petru Jardan.