Federația Rusă tratează cu respect rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova și se așteaptă ca acestea să contribuie la armonia interetnică în societate. Totodată, Rusia este pregătită să înceapă cooperarea cu noul Parlament și Guvern de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, transmite RIA Novosti.

„Sperăm că va avea loc implementarea consecventă a înțelegerilor și acordurilor ruso-moldovenești în vigoare, precum și pentru participarea activă continuă a Republicii Moldova la procesele de integrare în spațiul CSI. Suntem gata să cooperăm cu toate forțele politice moldovenești care pledează consolidarea legăturilor dintre țările și popoarele noastre", a spus Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a mai reamintit că Rusia „și-a exprimat în repetate rânduri regretul cu privire la faptele de ingerință externă în procesele politice interne moldovenești care au avut loc din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a statelor sale membre UE”.

Amintim că după victoria PAS în alegeri, mai mulți oficiali ruși au comentat rezultatele. Vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosaceov, consideră că politica externă a Republicii Moldova după alegerile parlamentare anticipate va fi cel mai probabil de natură pro-occindentală, însă dacă R. Moldova se va distanța de Rusia, atunci Moscova „va consolida factorul transnistrean”.