Reprezentantul Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, Vitali Ignatiev, a declarat că aplicarea unui control comun pe la postul de trecere Cuciurgan va putea conduce la escaladarea situației în regiunea transnistreană.

Tema principală de discuții în cadrul întâlnirii dintre Vitali Ignatiev și vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan, care s-a desfășurat pe 14 martie la sediul OSCE din Chișinău, a fost controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan, care se află pe segmentul transnistrean al graniței moldo-ucrainene.

Vitali Ignatiev a cerut stoparea acestui proiect, deoarece implementarea acestuia va conduce la apariția unor probleme de ordin logistic și economic pentru regiunea transnistreană și chiar la o escaladare a tensiunilor în regiune.

Reprezentantul transnistrean a subliniat că un control comun va cauza o daună de 38.000.000 dolari pe an pentru regiunea transnistreană.

Însă, consideră Ignatiev, la cel mai mare pericol îl poate constitui tensiunile care pot apărea între polițiștii de frontieră moldoveni și cei ai Transnistriei care se vor afla în imediata apropiere. „Va apărea situația când cele două părți se vor afla în apropierea imediată. Această situație nu este reglementată în nici un fel. Din partea vestică avem Zona de Securitate și mecanisme concrete de rezolvare a problemelor. De parte ucraineană, noi putem ajunge în situația când militarii moldoveni și transnistreni se vor afla unul în fața altuia și nu există nici un mecanism de reglementare a escaladării unor tensiuni. Mai mult ca atât, acest control comun nu se înscrie nici în litera nici în spiritul procesului de negocieri”, a subliniat Ignatiev.   

Vicepremierul pentru Reintegrare, George Balan, a subliniat că instituirea unui control comun la frontiera moldo-ucraineană ține exclusiv de relația dintre Chișinău și Kiev.

Mai mult, potrivit lui Balan, în anul 2015, partea transnistreană a fost invitată să participe la controlul comun împreună cu Chișinăul pe teritoriul Republicii Moldova în regiunea transnistreană. Chișinăul a și trimis un document care oferea posibilitatea pentru a institui acest control. Partea transnistreană nu a răspuns în nici un mod la această invitație.

„În primul vor avea de pierdut cei care sunt implicați în scheme de contrabandă, trafic ilicit care există la frontieră. Controlul nu va afecta agenții economici cinstiți din regiunea transnistreană”, a declarat George Bălan.

La momentul de față Republica Moldova și Transnistria discută controlul comun la punctul Cuciurgan-Pervomaisk de partea ucraineană care va fi implementat în următoarele luni.

Bălan a mai subliniat că formatul de negocieri 5+2 trebuie în primul rând concentreze pe soluționarea politică a conflictului și identificarea unui statut pentru regiunea transnistreană. Această teză cine în contradicție cu afirmația viceministrului de externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, privind faptul că formatul 5+2 trebuie să se concentreze pe probleme „concrete” ale populației, dar nu pe chestiuni care țin de statutul regiunii.