Viceministrul afacerilor externe și integrării europene Lilian Darii și viceministrul afacerilor externe al Federației Ruse Grigori Karasin s-au pronunţat în favoarea eliminării incidentelor regretabile care se produc în punctele de control, la trecerea frontierei cu implicarea persoanelor oficiale.

Astăzi, la Chişinău a avut loc o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-ruse la care partea moldovenească a fost reprezentantă de către viceministrul afacerilor externe și integrării europene Lilian Darii iar cea rusă – de către secretarul de stat – viceministrul afacerilor externe Grigori Karasin.

În cadrul consultărilor a fost efectuat un schimb larg de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, în particular, vizând promovarea dialogului politic, intensificarea cooperării în domeniul comercial-economic, interacţiunea în sfera cultural-umanitară, consolidarea cadrului juridic bilateral, se arată într-un comunicat transmis de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Interlocutorii au confirmat interesul reciproc în continuarea dialogului politic la diferite niveluri în vederea depăşirii problemelor care mai persistă în relaţiile moldo-ruse şi asigurării unei dinamici pozitive în dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase în domeniile de interes comun. Ei au ţinut să sublinieze acţiunile întreprinse în ultimul timp în vederea realizării înţelegerilor convenite în cadrul şedinţei de la Moscova, din 29 noiembrie 2016, a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, în particular, privind reluarea exporturilor producţiei moldovenești pe piaţa rusă şi soluţionarea problemelor cu care se confruntă migranţii moldoveni. În acelaşi context, cei doi oficiali s-au pronunţat în favoarea eliminării incidentelor regretabile care se produc în punctele de control, la trecerea frontierei cu implicarea persoanelor oficiale.

Cei doi diplomaţi au pledat pentru activizarea procesului de negocieri vizând reglementarea conflictului transnistrean şi soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. Viceministrul Darii a reiterat poziţia autorităţilor moldoveneşti privind necesitatea retragerii trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, menţionând faptul că aceasta va contribui la crearea unei atmosfere mai favorabile pentru identificarea unei soluţii cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.