Liderul PSRM Igor Dodon, a avut astăzi o „întrevedere de lucru” cu ambasadorul SUA în R.Moldova, Dereck J. Hogan. În cadrul discuției, socialistul și-a „exprimat îngrijorarea în legătură cu imixtiunea factorilor externi în procesul electoral”. Totuși, se pare că această „imixtiune” despre care vorbește socialistul îl vizează nu doar pe diplomatul american – Igor Dodon divulgând anumite detalii de la întrevederea lui Hogan cu membrii CEC care nu au fost făcute public.

Vorbind despre vizita lui Hogan la Comisia Electorală Centrală din 23 iunie, Dodon a spus că aceasta ar putea fi calificată ca „tentativă de a influența procesele politice din Republica Moldova”.

În opinia noastră, unele acțiuni pot fi calificate ca implicare în campania electorală. Întrevederea la CEC unde ați declarat că ați aprecia dacă Comisia Electorală Centrală ar lua decizia să respecte hotărârea Curții Supreme de Justiție cu privire la deschiderea a 192 de secții de votare și așa mai departe”, a declarat Dodon în debutul întrevederii.

La această întâlnire, Dodon i-a înmânat ambasadorului și o scrisoare în care au fost expuse „acțiunile misiunii diplomatice americane”, care, în opinia socialiștilor, sunt „inacceptabile și nu corespund practicilor dreptului internațional”.

De precizat că reprezentanții CEC nu au făcut public aceste detalii de la întrevederea cu Hogan. Potrivit comunicatului Comisiei din 23 iunie (unica sursă care a informat despre acea discuție), ambasadorul SUA s-a întâlnit doar cu conducerea organului electoral - Dorin Cimil (președinte), Vladimir Șarban (vicepreședinte) și Maxim Lebedinschi (secretar). În informația publicată nu se menționează nimic despre numărul secțiilor, dar și poziția diplomatului.

O temă aparte a discuțiilor s-a referit la organizarea alegerilor în afara țării. Oficialii au realizat un schimb de informații și păreri în contextul deciziilor instanțelor de judecată pe marginea deschiderii secțiilor de votare în străinătate”, se arată în comunicat.

Contactat de reporterul Deschide.MD, secretarul Comisiei, Maxim Lebedinschi, care a deținut anterior și funcția de consilier pe probleme juridice a lui Dodon în perioada mandatului de președinte, a declarat că nu ne poate confirma faptul că ambasadorul SUA ar fi venit cu o asemenea propunere către membrii CEC.

Discuția cu domnul Hogan a fost reflectată strict în comunicatul de presă. Întrebați-l pe domnul Dodon de unde are asemenea informații, eu nu vă pot răspunde. Cu atât mai mult, nu pot să vă confirm nici faptul că domnul Hogan ar fi venit cu o asemenea solicitare”, a declarat oficialul.

Am încercat să luăm legătura și cu președintele CEC, Dorin Cimil, însă acesta avea telefonul deconectat.

De menționat că potrivit legislației, Comisia Electorală Centrală este un organ de stat independent. Statutul membrului CEC interzice participarea la activități politice. La fel, membrii Comisiei „nu pot contribui în nici un fel la activităţile pe care le desfăşoară concurenţii electorali”.

Nu cunoaștem deocamdată cine din conducerea CEC i-a oferit lui Dodon informații cu caracter confidențial de la întrevederea cu Dereck Hogan, însă acest lucru, la sigur, i-ar putea costa fotoliul deținut.