Membrii CEC au examinat sesizarea liderului PPEM, Iurie Leancă, privind materialele electorale anti-unioniste ale PSRM, dar nu au găsit nicio încadrare juridică ce ar vorbi despre chemare la ură sau învrăjbire. Potrivit lui Iurie Ciocan (membru al comisiei), chiar dacă sunt anumite indicii, CEC-ul nu a găsit ce articol din lege a fost încălcat. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei discuții publice privind campania de monitorizare a alegerilor prezidențiale, organizată joi, 15 septembrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice, Ziarul de Gardă, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, în parteneriat cu Freedom House.

„Dacă e să dăm o încadrare juridică, dacă s-a încălcat o anumită lege, noi nu am găsit-o. Este libertatea de exprimare, nu s-a atacat o anumită persoană, este dreptul de a-şi promova viziunea sa politică. Au acest drept să-l facă, atât timp, cât nu încalcă alte legi. Poate să-mi placă sau nu acest fapt. Şi dacă nu v-a plăcut acest concurent electoral sau altul, nu bifaţi cu el la alegeri. Noi nu am găsit ce articol din lege s-a încălcat. Da, sunt anumite indicii, că se cheamă la ură, dar n-am găsit încadrarea respectivă", a declarat Iurie Ciocan.

În același context, Iurie Ciocan a recunoscut că este strănepot al unui ofiţer al Poliţiei Române şi că străbunicul său a fost jandarm, şef de post în Poliţia Română în suburbia Chişinău. Totodată, Iurie Ciocan a menţionat că se amuză atunci când aude „poveşti straşnice" despre jandarmii români.

„Aveţi în faţă un strănepot al unui ofiţer al Poliţiei Române. Deci, tatăl bunicii mele a fost jandarm, şef de post în Poliţia Română în suburbia Chişinău. Şi, când aud că ne temem de bâte, de jandarmi români îmi vine a râde".

Reamintim că preşedintele, PPEM, Iurie Leancă, can­di­da­t la func­ția de pre­șe­dinte al R. Mol­dova, a depus joi, 8 septembrie, o sesi­zare la Comi­sia Elec­to­rală Cen­trală (CEC), privind materialele electorale anti-unioniste ale PSRM care conţin mesajul „Jan­dar­mul român nu va fi la noi stă­pân!"

"Sunt materiale informaţionale, care instigă la ură şi învrăjbire. Vine să aducă jigniri unei părţi a populaţiei şi să inoculeze sentimente de ură faţă de România", a spus atunci Iurie Leancă.