PSRM anunță că își exprimă indignarea în legătură cu „invențiile calomnioase” care se conțin într-un articol din publicația germană ”Bild”, fiind distribuite de „un șir de surse mass-media care o susțin pe Maia Sanda și partidul PAS, aflat sub controlul acesteia”. Potrivit unui comunicat al Partidului Socialiștilor, formațiunea condusă de Dodon „respinge categoric aceste acuzații și declară că finanțarea campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon, precum și întreaga activitate a Partidului Socialiștilor, a fost și se desfășoară pe baze legale, în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova”.

Articolul acuză conducerea Federației Ruse de finanțare, în cadrul alegerilor prezidențiale din 2020, a campaniei electorale a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, actualmente președintele PSRM, Igor Dodon. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova respinge categoric aceste acuzații și declară că finanțarea campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon, precum și întreaga activitate a Partidului Socialiștilor, a fost și se desfășoară pe baze legale, în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova. Partidul Socialiștilor și candidatul său, Igor Dodon, nu au primit niciun ban ajutor din exterior pentru desfășurarea campaniei electorale”, se menționează în comunicat.

Socialiștii califică apariția unor astfel de publicații în toiul campaniei electorale ca „un act de denigrare intenționată a partidului care face parte din Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și, totodată, ca o pregătire a terenului pentru interzicerea Partidului Socialiștilor de către regimul dictatorial al președintelui Maia Sandu care într-adevăr beneficiază deschis de sprijinul extern”.

Apariția acestui articol calomnios în publicația germană confirmă acest fapt odată în plus. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va înainta în instanțe de judecată acțiuni împotriva ziarului german ”Bild” și împotriva tuturor mijloacelor de informare în masă din Moldova care au participat la difuzarea acestei calomnii flagrante”, punctează PSRM.

Amintim că tabloidul german Bild a intrat în posesia unui document al SIS din R. Moldova, în care este analizat minuțios campania Rusiei de influență asupra alegerilor prezidențiale care au avut loc în noiembrie 2020. Atunci, președintele pro-rus Igor Dodon a pierdut în fața Maiei Sandu. Una dintre cauzele pierderii lui Dodon a constituit faptul că rușilor li s-a dat de înțeles că planurile lor sunt cunoscute, ceea ce avut drept efect anularea multor operațiuni planificate și în decurs de derulare.  

Serviciile speciale europene anunță că această campanie poate fi drept model pentru o schemă de activități în cazul alegerilor din Germania.

În document, care a fost pus la dispoziția exclusivă a Bild, cheltuielile planificate de Rusia pentru a influența alegerile din R. Moldova sunt calculate la ultimul euro. În total, Kremlinul a investit 11,453 milioane de euro pentru ca pro-rusul Igor Dodon să fie noul președinte al R. Moldova și pentru a-și consolida în continuare influența în Europa Centrală.

Detalii: Bild: Kremlinul a investit peste 11 milioane de euro pentru a-l face pe Dodon președinte