Lista candidaților AUR pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 este plină cu persoane certate cu legea. Este vorba de cazuri de trafic cu ființe umane, furturi în proporții deosebit de mari, dar și alte infracțiuni. Un document oficial care dovedește acest lucru a fost prezentat astăzi, 23 iunie 2021, de către liderul Blocului electoral „Renato Usatîi” într-un briefing de presă.

„Mai avem o echipă ”de aur”. Eu văd toate atacurile și toate mizeriile pe care voi le faceți. Cu Valera Munteanu și Chirtoacă e clar care a luat, de unde și cât a costat. Era interesant însă ce-i cu acest proiect. Unii spuneau că are legătură cu serviciile secrete din România, alții, că e un proiect al unor persoane influente care, în urmă cu mai mulți ani, au finanțat un partid politic, în România. Am cerut informații ca să văd ce-i cu ei. Lista candidaților AUR. ”Aurul Moldovei” conține zeci de persoane implicate în diferite infracțiuni”, a declarat Usatîi în conferință de presă și a dat citire câtorva nume și dosarele penale în care figurează acestea.

”Crețu Ilie (nr. 10 pe lista AUR) – dosar penal pentru vătămare intenționată medie a integrității corporale sau a sănătății;
Vacarciuc Vadim (nr. 16 pe lista AUR) – conducerea unui mijloc de transport în stare de ebrietate alcoolică;
Revenco Sergiu (nr. 19 pe lista AUR)– conducerea unui mijloc de transport în stare de ebrietate alcoolică;
Zorilă Ion (nr. 64 pe lista AUR)– cauză penală art.119, alin. 2 Cod penal – Furt.
Enciu Hristofor(nr. 71 pe lista AUR) – neglijență în serviciu;
Papanaga Alexei(nr. 77pe lista AUR) – conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate;
Osoian Vladimir (nr. 87pe lista AUR)– violență în familie;
Scripnic Lilian (nr. 97 pe lista AUR)– cauzarea vătămărilor medii.”

În aceleași liste mai figurează și fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă și fostul deputat PL și ministru al Mediului, Valeriu Munteanu. Dorin Chirtoacă a fost cercetat penal în dosarul licitațiilor trucate și a fost reținut la 25 mai 2017. La câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională. 

Tot în 2017, procurorii au anunțat despre încă un dosar penal pe numele lui Chirtoacă. În acest episod, Dorin Chirtoacă este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste 66 de milioane de lei, după ce în loc să  execute hotărârile instanțelor de a asigura cu spațiu locativ mai multe persoane și familiile acestora, în ultimii șase ani ar fi încheiat 81 de tranzacții de împăcare și ar fi achitat din banii municipali costul mediu al apartamentelor de diferite dimensiuni,  în funcție de componența familiilor. 

Amintim că în România Alianța pentru Unirea Românilor a trimis în Parlament mai multe personaje certate cu justiția, care au primit deja condamnări pentru diferite fapte. Deși România a avut în urmă cu câțiva ani o amplă campanie anticorupție, AUR nu ține cont de integritate. Fracțiunea AUR de la București este plină de surprize: un general condamnat, un bătăuș implicat într-un dosar cu trafic de migranți, un sindicalist bătăuș și alte figuri controversate.