Președintele „Partidului Schimbării” și ex-candidat la funcția de procuror general, Ștefan Gligor, susține că în cadrul campaniei prezidențiale din 2016, Igor Dodon a fost finanțat de un om de afaceri din Federația Rusă – lucru interzis de legislația electorală. Mai exact, politicianul a anunțat că finanțatorul PSRM și a lui Igor Dodon în scrutinul prezidențial de acum cinci ani a fost Vaha Abuevich Agaev (Ва́ха Абу́евич Ага́ев) - un prosper om de afaceri de origine cecenă din Federația Rusă, care a decedat pe 23 februarie 2020 de Covid.

Agaev este fondatorul companiei pentroliere ООО «Юг-Нефтепродукт», proprietarul de facto al "Natur Bravo" S.A. și beneficiarul final al Westerby Limited, offshore-ul cu acționariat secret din insulele Bahamas, prin care a și fost finanțat Partidul Socialiștilor și Igor Dodon”, a anunțat Gligor.

Acesta a mai menționat că „Partidul Schimbării” va pune din nou acest dosar pe masa procurorilor cu probe în anexă.

De menționat că potrivit Codului Electoral, este interzisă finanţarea, precum şi susţinerea materială sub orice formă a grupurilor de inițiativă, a campaniilor electorale ale candidaţilor la alegeri şi ale concurenţilor electorali de către alte state, de către întreprinderi, instituţii şi organizaţii străine, internaţionale şi mixte, precum şi de către persoanele fizice care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Sumele astfel primite se confiscă prin hotărâre a instanţei de judecată şi se fac venit la bugetul de stat conform prevederilor legislaţiei penale şi contravenţionale.

Amintim că anume pentru „finanțarea din străinătate”, primarul de Bălți Renato Usatîi a fost exclus din cursa parlamentară din 2014.