Consilierul socialist din raionul Hânceşti. Ivan Ududovici, declară oficicial că a avut anul trecut venituri din salariu de doar 114.000 lei, la nivelul salariului unui profesor şcolar, în timp ce deţine şi administrează afaceri de milioane. Afaceristul, care este cumătru cu liderul socialist Igor Dodon şi naşul de cununie al colonelului de poliţie Petru Corduneanu, un apropiat al fostului şef al al statului, pe lângă faptul că nu şi-a raportat afacerile, nu a declarat nici imobilul de milioane în care locuieşte şi nici automobilul de lux. Pe urmele părintelui au mers şi cei doi fii mai mari ai săi, care, fiind în funcţii publice, au neglijat regulile de declarare a averilor şi conflictelor de interese. Ivan Udodovici, care este şi preşedintele organizaţiei raionale Hânceşti a PSRM, a beneficiat de mai multe favornuri din partea guvernării, prestând în schimb diferite servicii pentru partidul condus de cumătrul său, scrie Anticorupție.

Afacerile socialistului din Hânceşti

Familia Ududovici deţine mai multe firme, dintre care unele înregistrate pe numele unor persoane interpuse. Cea mai cunoscută întreprindere a fruntaşului socialist din Hânceşti este Tehnostel-Car, specializată în creşterea şi sacrificarea animalelor, precum şi în comercializarea şi exportul de carne.

Întreprinderea, înregistrată pe numele soţilor Ivan şi Maria Ududovici, cu cote de 70 şi 30 la sută, deţine o fermă în apropiere de oraşul Hânceşti, mai multe terenuri agricole pe care sunt cultivate cereale pentru hrana animalelor şi un abator modern.

Despre volumul afacerii Tehnostel-Car aflăm de la fostul preşedinte Igor Dodon, care a vizitat întreprinderea de mai multe ori şi a lăudat-o pe pagina sa oficială de pe reţelele de socializare: „Întreprinderea dispune de o fermă de prăsilă care, la moment, crește și întreține circa 4 mii de bovine, 5 mii de ovine și 3 mii porcine. De asemenea, agentul economic administrează un teren arabil și o pășune cu o suprafață de aproximativ 1000 de ha, un abator și un depozit frigorific modern pentru depozitarea cărnii în condiții de igienă corespunzătoare. Dat fiind faptul că întreprinderea oferă produse de o înaltă calitate, cea mai mare parte a acesteia este exportată pe piața Federației Ruse și pe cea a țărilor arabe”.

Rapoartele financiare arată că cifra anuală de afaceri a SRL Tehnostel-Car variază de la 63 la peste 100 de milioane de lei pe an, iar profitul net este de cel puţin 2.630.000 pe an.

O altă întreprindere afiliată lui Ivan Ududovici este SRL Elitangus-Car, specializată în creşterea bovinelor de rasă black angus. SRL Elitangus-Car a fost fondată la 3 aprilie 2019, în acelaşi an veniturile din vânzări depăşind cifra de 700.000 de lei. Întreprinderea îl are în calitate de fondator şi administrator oficial pe Constantin Cârnov, originar din raionul Ştefan Vodă, despre care se spune că este un angajat al lui Ivan Ududovici.

Firma are aceaşi adresă juridică ca şi Tehnostel-Car -  strada Industrială 22 din oraşul Hânceşti, iar la datele de contact ale administratorului afişate pe diferite portaluri sunt indicate numerele telefoanelor mobile ale lui Ivan sau ale Mariei Ududovici.

Familia Ududovici mai deţine şi o cooperativă de producţie, Mireldar, fondată în anul 2016, cu adresa juridică în satul Logăneşti, raionul Hânceşti, localitatea de baştină a lui Ivan Ududovici. Denumirea întreprinderii reprezintă primele litere a prenumelui fiicei cuplului Ududovici, Daria Mirela.

Afaceristul are în satul Logăneşti un iaz pentru creşterea peştelui, iar pentru a-l proteja de secetă, în vara anului 2020 a modificat albia râului Cogâlnic care trece pe alături.

Tot pe strada Industrială 22 se regăseşte şi SRL Gosviccom-agro, cu rulaje de milioane, al cărei fondatoare şi administratoare este tânăra contabilă, Cătălina Ciohodaru. Până în 2018, în calitate de administrator al firmei a figurat Valeriu Sajin, cumnatul lui Ivan Ududovici.

O altă firmă controlată de Ivand Ududovici este SRL Terranuc, înregistrată în satul Logăneşti. În calitate de fondator şi administrator al firmei figurează Marina Tentiuc, însă anterior în calitate de fondatori şi administratori au figurat fiul lui Ivan Ududovici, Dumitru, şi nepotul său de pe soră, Adrian Sajin.

În proprietatea întreprinderilor Elitaangus-Car, Gosviccom-agro şi Terranuc se regăsesc terenurile şi imobilele gestionate de Ivan Ududovici.

Investigația integrală o puteți găsi AICI.