Viceprimarul capitalei, Victor Chironda, afirmă că primarul Ion Ceban încearcă să acopere o ilegalitate făcută de arhitectul-șef, Svetlana Dohotaru, cu cererea privind demiterea lui din funcție.

„Astăzi Primarul Ion Ceban mi-a dedicat tocmai o oră într-o conferință de presă. Ar fi fost bine dacă îmi acorda săptămânal măcar cîte o oră pentru a discuta problemele din activitatea primăriei. În toată această oră el a făcut ceea ce poate face cel mai bine - a spus minciuni. Voi veni cu clarificări pe fiecare dintre punctele expuse de domnia sa - nu am ce ascunde. Un singur lucru e clar din această ieșire. Domnul Primar insistă să schimbe focusul problemei de la ilegalitățile făcute de Arhitectul-șef Svetlana Dogotaru și colegii săi în procesul de autorizare a demolării Hotelului Național pe mine și demisia mea”, a scris Chironda pe pagina sa de Facebook.

Viceprimarul mai afirmă că „Ion Ceban este personal interesat în demolarea clădirii Hotelului Național și acoperă cu prețul proprii imagini o ilegalitate promovată intens de cei care au influență asupra sa”.

„De asemenea, prin retragerea atribuțiilor mele de semnare a actelor permisive dl. Primar confirmă că eu sunt incomod anume din acest motiv - mă opun intereselor lui și a ”colegilor” săi în domeniul construcțiilor din oraș. Este interesant să vedem cine va semna în continuare actele permisive. Probabil tot același coleg cuminte și ascultăror care reușește și la șantiere și la semnat de autorizații în lipsa mea”, a mai scris Chironda pe Facebook.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a cerut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, demisia viceprimarului Victor Chironda. Ceban a avertizat că îl va demite pe Chironda, dacă acesta de bună voie nu va depune cererea de demisie.

„Fiecare primar și-a ales echipa. Primăria nu este despre boceală, ci despre răsuflecatul mâinilor și muncă de dimineață până seara, inclusiv în weekend. Constat că în această perioada, am urmărit o isterie a unui viceprimar care se vrea rămas în funcție. A venit cu acuzații nefondate a colegilor mei, a colegilor săi, a angajaților din primărie. S-a creat impresia că doar el lucrează, iar restul sunt niște funcționari care doar îl supără. (...) Am așteptat atât timp și nu am ieșit cu o reacție pentru că credeam că omul are anumite frustrări și ulterior se va apuca de lucru. El a uitat că nu cetățenii l-au ales în această funcție, dar eu. Deși mulți m-au avertizat că poate să-ți bage cuțitul în spate. Ceea ce face este victimizare. Nu cetățenii l-au ales, eu l-am numit în această  funcție…”, a spus Ceban. 

Amintim că, pe 14 iunie, viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda a cerut inițierea unei proceduri de anchetă de serviciu asupra asupra Arhitectului-șef al orașului și șefului DGAURF, Svetlana Dogotaru, spunând că ea ar fi admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de elaborare a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național. 

Detalii: Chironda cere anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef S. Dogotaru. Ar fi admis încălcări în proiectul de demolare a Hotelului Național

După ce Chironda s-a declarat nemulțumit de modul în care se gestionează acest proiect, Ceban a venit cu acuze către viceprimar, spunându-i că are absențe nemotivate de la serviciu, iar acest lucru a tergiversat mai multe proiecte urbanistice importante. Viceprimarul și-a motivat absențele de la ședințe invocând infectarea cu COVID-19 și spune că nu a avut vreodată suport din partea primarului general în luarea unor decizii privind anumite subiecte.

Detalii: „Război” la Primărie între Ceban și Chironda: Nu am văzut suport din partea primarului general. Mereu a fost consultată Dogotaru

În cadrul unei emisiuni, viceprimarul a recunoscut că relațiile cu primarul Ion Ceban s-au deteriorat, însă nu concepe ideea unei demisii în urma scandalului hotelului Național.

Detalii: Chironda despre eventuala sa demisie din funcția de viceprimar

Pe 17 iunie 2021, primarul general Ion Ceban a decis să-l „investigheze” pe Chironda pentru că a fost bolnav de Covid. Ceban a semnat o dispoziție prin care a dispus crearea unui grup de lucru care are drept scop elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu a lui Victor Chironda, precum și în vederea consecințelor faptei constatate.

Detalii: (DOC) „Război” la Primărie // Ceban a dispus investigarea circumstanțelor absențelor lui Chironda de la ședințe. Reacția viceprimarului

Pe 18 iunie 2021, viceprimarul a făcut apel către Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, președintele R. Moldova Maia Sandu, dar și prim-ministrul inerimar Aureliu Ciocoi, ministrul inerimar al Economiei, să se sesizeze în cazul demolării Hotelului Național, care potrivit lui este una ilegală.

Detalii: „Războiul” Ceban-Chironda: Viceprimarul se adresează PG, CNA și președintelui să intervină în cazul demolării ilegale a Hotelului Național

Detalii: Chironda: Autorizația privind demolarea hotelului Național, emisă de Primărie cu încălcări. Ceban nu a luat nicio măsură