În marja Forumului Diplomatic de la Antalya, prim-ministru interimar Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmytro Kuleba. Oficialii au apreciat relațiile de prietenie și bună vecinătate existente între Republica Moldova și Ucraina, bazate pe susținere și încredere reciprocă.

Aureliu Ciocoi și Dmytro Kuleba au salutat decizia recentă a autorităților celor două state privind recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare împotriva covid-19, o decizie, care vine să faciliteze călătoriile cetățenilor ambelor țări, în special în perioada estivală. De asemenea, interlocutorii au reiterat importanța aprofundării continue a dialogului politic atât la nivel înalt, cât și pe linia ministerelor afacerilor externe. Totodată, șefii celor două diplomații s-au referit la importanța dinamizării activităților de demarcare a frontierei între cele două state. Concomitent, miniștrii au evidențiat necesitatea semnării în timpul apropiat a protocoalelor privind efectuarea controlului comun în 8 puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

Diplomații au exprimat disponibilitatea pentru extinderea cooperării în domeniul comercial-economic și consolidarea legăturilor culturale, fiind agreată desfășurarea unor activități comune în vederea celebrării în anul 2022 a aniversării a 30-a de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale moldo-ucrainene.

Totodată, Aureliu Ciocoi a discutat agenda bilaterală moldo-turcă  cu omologul său, Mevlüt Çavuşoğlu, în contextul participării la Forumul Diplomatic de la Antalya. Întrevederea cu ministrul de externe al țării gazdă a Forumului Diplomatic de la Antalya a confirmat nivelul excelent al relațiilor moldo-turce și a prilejuit reafirmarea interesului părților pentru un dialog bilateral aprofundat, în spiritul relațiilor speciale de prietenie consfințite prin Parteneriatul Strategic dintre ambele state. În cadrul delegației Republicii Moldova a participat și Irina Vlad, guvernatorul UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri).

Aureliu Ciocoi și Mevlüt Çavuşoğlu au evidențiat importanța organizării, în a doua jumătate a anului, a celei de-a doua ședințe a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt. De asemenea, părțile au pledat pentru intensificarea și diversificarea relațiilor economice, aflate pe o tendință ascendentă, fiind, în același timp, salutată creșterea constantă în ultimii ani a fluxului investițional și a schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Turcia.

În mod particular, miniștrii de externe au subliniat importanța pentru mediul de afaceri a forumurilor bilaterale de cooperare economică desfășurate în ultima perioadă. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a invitat partea turcă să examineze oportunitatea accederii în sectorul bancar din Republica Moldova a unei instituții financiare din Turcia, fiind asigurat de șeful diplomației de la Ankara despre examinarea aprofundată a propunerii, care are menirea să impulsioneze contactele comercial-economice bilaterale.

Aureliu Ciocoi s-a referit și la bunele relații de colaborare și dialogul constructiv în cadrul platformelor de interacțiune internaționale și regionale, evidențiind, în mod special, oportunitățile de cooperare regională oferite de Procesul de cooperare în Europa de Sud-Est, cea mai cuprinzătoare organizație din zona Balcanilor, a cărei Președinție în exercițiu a fost deținută de Turcia. 

Cei doi miniștri au abordat și aspecte referitoare la securitatea regională și procesul de soluționare a conflictelor înghețate, gestionarea crizei provocate de pandemia covid-19 și situația privind imunizarea populației.

Ministrul moldovean a exprimat gratitudine pentru sprijinul Turciei oferit Republicii Moldova în contextul combaterii pandemiei și a apreciat livrarea anunțată în timpul apropiat a vaccinului împotriva covid-19 cu titlu de donație.