Președintele R.Moldova Maia Sandu și-a început vizita oficială la Roma cu o discuție cu Președintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella. Subiectele abordate cu președintele italian au fost stadiul actual al cooperării bilaterale, prietenia care leagă cele două state, totdată Maia Sandu și-a exprimat determinarea de a dezvolta în continuare relații bune de parteneriat cu Italia.

„Am făcut un schimb de păreri despre situația politică din Republica Moldova în perioadă electorală curentă, accentuând că prioritatea noastră este ca scrutinul să fie unul liber și corect. În ceea ce privește pandemia Covid-19, am menționat că mizăm pe deschiderea autorităților italiene în sensul simplificării condițiilor de călătorie a cetățenilor noștri în Italia, inclusiv în baza unui certificat recunoscut de statele membre ale UE. De asemenea, am abordat subiectele de pe agenda regională și europeană, menționând că mizăm pe susținerea Italiei la Bruxelles. În special, avem nevoie de sprijin în atingerea obiectivelor stipulate în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și în consolidarea Parteneriatului Estic”, susține Maia Sandu. 
Un subiect important al discuției a vizat comunitățile de moldoveni din Italia, problemele cu care se confruntă diaspora și felul în care aceasta poate contribui la buna cooperare dintre țările noastre. „Am mulțumit, în context, pentru efortul partenerilor italieni de a finaliza negocierea unui document așteptat de mulți concetățeni - Acordul în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Italiană - și de a pregăti semnarea lui cu ocazia vizitei mele la Roma”.
 
Maia Sandu a vorbit cu Matarella și despre relațiile economice și comerciale dintre țări, dezvoltate pe parcursul celor 29 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, precum și despre posibilitatea de a le amplifica și de a extinde domeniile de interes investițional. „Mai multe investiții înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe contribuții bugetare, deci și o țară mai bogată”.

Potrivit Maiei Sandu, președintele Sergio Mattarella a dar asigurări că Italia va rămâne un susținător activ al Republicii Moldova. „Am convenit să menținem un dialog dinamic, prilej cu care l-am invitat pe omologul meu italian să viziteze țara noastră”.

Amintim că, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează în zilele de 18-20 iunie, o vizită oficială la Roma, la invitația omologului său italian.

Agenda mai include întrevederi cu Președintele Senatului, Maria Casellati; Președintele Camerei Deputaților,Roberto Fico; Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, Pierro Fassino; membrii Grupului de prietenie Republica Moldova - Italia din Senat; Primarul orașului Roma, Virginia Raggi.

De asemenea, Maia Sandu planifică să se întâlnească cu reprezentanții diasporei, Italia fiind țara cu cea mai mare comunitate de moldoveni din Europa.