Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a solicitat controlul constituționalității „legii miliardului”, prin care au fost acordate garanții de stat în valoare de circa 14 miliarde de lei pentru acoperirea furtului din sistemul bancar. Anunțul a fost făcut de către deputatul socialist, Vlad Batrîncea, candidat la funcția de deputat din partea Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, deputatul a spus că, „urmare a acelor decizii secrete, nocturne privind acoperirea banilor furați, Guvernul practic și-a asumat acea gaură apărută în bugetul public național în urma unei hoții de proporții”.

„În loc ca acești bani să fie utilizați pentru majorarea salariilor și a pensiilor, pentru a sprijini agricultorii, pentru repararea drumurilor și crearea noilor locuri de muncă, Guvernul din care făcea partea și actualul președinte Maia Sandu, a pus pe umerii cetățenilor povara datoriei de 14 miliarde de lei care, împreună cu dobânda, constituie 25 de miliarde de lei”, a declarat parlamentarul.

„Ca și cum un oligarh ar împrumuta din bănci un miliard de dolari, iar toți cetățenii ar fi obligați să plătească pentru a întoarce acest miliard”, a mai spus acesta. Vlad Batrîncea a amintit că fracțiunea PSRM, în legislatura a X-a, a încercat de două ori să anuleze „legea miliardului”, însă „Curtea Constituțională, fiind ghidată politic de președintele Maia Sandu, a anulat decizia Parlamentului”.

„Sperăm că de această dată magistrații Înaltei Curți vor ține cont de toate argumentele juridice, de norma constituțională și de interesul poporului și vor anula această datorie rușinoasă de miliarde pe care guvernările de dreapta au pus-o pe spatele cetățenilor”, a declarat Vlad Batrîncea.

Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat, din 2016, așa-numita „lege a miliardului”, reglementa condițiile emisiunii obligațiunilor de stat în vederea executării garanțiilor de stat acordate Băncii Naționale a Moldovei de către Ministerul Finanțelor pentru garantarea creditelor de urgență pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În decembrie 2020, la inițiativa Partidului Socialiștilor, legea a fost abrogată. În luna martie 2021, inițiativa socialiștilor a fost declarată neconstituțională de către Curte.