Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că secretarul Comisiei Electorale Centrale, fostul consilier al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, face tot posibilul pentru a bloca deschiderea secțiilor de votare în străinătate, în pofida hotărârii Curții de Apel Chișinău. Potrivit parlamentarului, în cadrul consultărilor între CEC și Ministerul de Externe, Lebedinschi a adresat mai multe întrebări ce ar obstrucționa procedura de constituire a secțiilor de votare în străinătate.

De menționat că în cadrul consultărilor CEC-MAEIE, secretarul Comisiei a acuzat Ministerul de Externe că face declarații populiste atunci când spune că este gata să deschidă mai multe secții de vot peste hotare.

Pentru mine nici până acum nu este clar, dacă țara-gazdă ne permite să deschidem secții de votare sau nu. Ministerul face declarații populiste. Dacă solicitați mai multe secții de votare, e nevoie de formarea organelor electorale care se face cu 25 de zile înainte de alegeri, iar acest termen a expirat acum câteva zile”, a declarat el.

Potrivit lui Litvinenco, cele afirmate de Lebedinschi reprezintă un lucru incredibil.

În cadrul consultărilor cu Ministerul Afacerilor de Externe, i se spune tranșant – ministerul poate obține autorizările necesare pentru toate cele 190 de secții de votare de peste hotare propuse, precum și că există resursele financiare necesare. Pentru toate. Exact așa s-a făcut în toate scrutinele de până acum, inclusiv la alegerile prezidențiale. Lebedinschi, în schimb, caută nod în papură – ba că îi trebuie hârtie scrisă de la autoritățile statelor străine (scrisoare de la Merkel sau de la Biden de exemplu), ba că banii nu sunt de unde trebuie (probabil că vrea să fie din kuliok). Adică Lebedinschi face tot posibilul pentru a bloca deschiderea secțiilor de votare așa cum a decis Curtea de Apel Chișinău ieri”, a scris parlamentarul într-o postare pe rețele sociale.

Amintim că CA Chișinău a admis parțial plângerile depuse de mai mulți concurenți electorali privind constituirea secțiilor de votare în străinătate. Astfel, magistrații au anulat hotărârile CEC prin care au fost constituite 146 de secții de votare.

În acest sens, magistrații au dispus că organul electoral urmează să deschidă cel puțin 191 de secții de votare, așa cum a propus anterior Ministerul de Externe.

Detalii: Curtea de Apel a decis: CEC, obligată să majoreze numărul secțiilor de votare în străinătate