(UPDATE) Comisia Electorală Centrală a expediat răspunsul la solicitarea privind deplasarea lui Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi la Sankt Petersburg. Potrivit răspunsului prezentat, cheltuielile de transport internațional (biletele de avion) și diurnele pentru oficialii CEC delegați, au fost acoperite de bugetul instituției, iar cazarea a fost asigurată de organizatorii evenimentului.

Ce ține de soțiile celor doi oficiali, menționează CEC, „cheltuieli pentru persoane terțe Comisia Electorală Centrală nu a suportat”.

Știrea inițială!

În timp ce Comisia Electorală Centrală anunță că nu dispune de surse financiare suficiente pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate, de faptul că este nevoită să activeze în cadrul unui buget auster, conducerea organului electoral, și anume președintele și secretarul Comisiei, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi, își permit luxul de a pleca într-o deplasare de serviciu la Sankt-Petersburg, fiind însoțiți de soțiile lor. Cazul a avut loc acum o lună, când cei doi oficiali au plecat în capitala culturală a Rusiei pentru a participa la Conferința științifico-practică «Tehnologiile procesului electoral și monitorizării alegerilor», eveniment organizat de Consiliului Adunării Interparlamentare a Statelor-membre ale CSI.
 
Mai exact, la data de 12 mai, CEC a a emis un comunicat de presă în care spune că „președintele CEC, Dorin Cimil și Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi au avut o întrevedere cu reprezentanții Comisiei electorale a regiunii Leningrad„ și că aceștia s-au familiarizat cu experiența și bunele practici realizate de către Comisia electorală din regiunea Leningrad”. Apropo, comunicat distribuit de însuși Lebedinschi pe pagina sa de Facebook, unde a atașat și niște poze confirmative.

Ulterior, CEC a anunțat că Cimil și Lebedinschi participă, în perioada 13-14 mai, și la Conferința științifico-practică ”Tehnologiile procesului electoral și monitorizării alegerilor” – eveniment organizat la Sankt-Petersburg.

Respectiv, cei doi membri CEC, au fost prezenți în capitala culturală a Rusiei cel puțin 3 zile, potrivit comunicatului CEC, 12-13-14 mai 2021. Ca să suporte mai ușor „familiarizarea” cei doi membri CEC, Cimil și Lebedinschi și-au luat cu ei și soțiile.

Am încercat să aflăm cine a achitat deplasarea și cazarea la Sankt-Petersburg a soțiilor celor doi funcționari care, de fapt, se aflau într-o deplasare de serviciu. Contactat de Deschide.MD, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi a ținut-o una și bună: „Toate informațiile le puteți obține prin intermediul serviciului de presă...”.

Imediat l-am sunat și pe Dorin Cimil care nu a negat că el și Lebedinschi au fost însoțiți de soțiile lor. Cu toate acestea, Cimil a încercat să ne convingă că deplasarea sa într-o delegație oficială a CEC-ului, unde urma să-și îndeplinească strict atribuțiile de serviciu, nu are nicio tangență cu faptul că acesta a fost însoțit de soție: „Acest aspect ține mai mult de partea personală”.

Am încercat să aflăm cine a achitat pentru deplasările jumătăților celor doi membri CEC, la care Cimil ne-a răsuns că a achitat el pentru deplasarea soției iar la întrebările noastre ulterioare a pornit pe aceeași melodie ca și Lebedinschi: „Pentru mai multe informații, vă rog să apelați la serviciul de presă”.

După mai multe zile de așteptare a unui răspuns din partea CEC, reporterii Deschide.MD au contactat din nou secretarul și președintele instituției. De această dată, Maxim Lebedinschi a negat faptul că soția sa, Valeria, l-ar fi însoțit în vizita la Sankt-Petersburg. În ce privește pe șeful instituției, Dorin Cimil, acesta ne-a spus că a semnat deja răspunsul la solicitarea noastră și „este straniu” că aceasta încă nu a fost expediată. El a confirmat din nou că soția sa, Ana Cimil, l-a asistat în vizita din Rusia, însă alte detalii despre acest eveniment se regăsesc în răspunsul instituției.

De menționat că la momentul publicării materialului, răspunsul din partea Comisiei așa și nu a fost expediat în adresa redacției noastre.